10 lucruri pe care dentistul dorește ca dumneavoastră să le știți

20 Feb 2015
10 lucruri pe care dentistul dorește ca dumneavoastră să le știți

10 lucruri pe care dentistul dorește ca dumneavoastră să le știți

Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Sănătatea orală este foarte importantă. Probleme, cum sunt: cariile dentare, aftele, respirația urât mirositoare etc. pot fi tratate la stomatolog. Este important să mențineți o igienă orală riguroasă și să mergeți la un control stomatologic, la fiecare șase luni. Medicul dentist vă poate feri de o mulțime de probleme stomatologice dacă îl vizitați periodic.

Prezentăm mai jos 10 lucruri pe care dentistul dorește ca dumneavoastră să le știți:

1. În cadrul controalelor de rutină, medicul stomatolog se va uita și după simptome ale cancerului oral
Cancerul oral este o boală serioasă, mai ales dacă nu este descoperit la timp. Cancerul oral se manifestă la nivelul cavității orale. Deși fumatul este unul dintre factorii de risc importanți, cancerul oral poate avea și alte cauze. În cadrul unui control regulat la stomatolog, acesta va verifica dacă aveți semne specifice acestei boli.

2. Boala parodontală afectează starea de sănătate generală
Boala parodontală este una din principalele cauze ale căderii dinților la persoanele adulte. Studiile au legat prezența acestei afecțiuni și de alte boli, cum sunt cele de inimă. Boala parodontală reprezintă o agravare a unei afecțiuni a gingiilor numită gingivită. Tratată corespunzător, gingivita poate fi înlăturată. Pentru a preveni afecțiunile gingivale, este necesară menținerea unei igiene dentare riguroase. Aici intră și vizitele regulate la medicul stomatolog.

3. Ședințele pentru detartraj și controalele regulate la stomatolog sunt foarte importante
Unele dintre practicile cele mai importante pentru menținerea sănătății orale sunt vizita regulată la medicul stomatolog și detartrajul. Acestea vă vor feri de o mulțime de probleme, cum sunt: carii dentare, afecțiuni gingivale, pierderea dinților, cancer oral etc.

4. Spălatul pe dinți de două ori pe zi vă ajută în prevenirea cariilor dentare
Cariile dentare sunt provocate de acțiunea bacteriilor din placa bacteriană – peliculă fină de resturi alimentare și bacterii care se depune pe dinți. Spălatul pe dinți de două ori pe zi va îndepărta această depunere. Alături de periajul dentar, este importantă și utilizarea aței dentare în fiecare zi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene din locurile greu de curățat cu periuța de dinți.

5. Respirația urât mirositoare poate fi rezultatul unor probleme dentare
În aproximativ 85% din cazuri, respirația urât mirositoare este determinată de o afecțiune la nivelul cavității orale. În aceste situații este indicat să discutați problema cu un medic stomatolog. Acesta va putea determina cauza respirației urât mirositoare și o va putea trata.

6. Dieta este importantă pentru o bună sănătate orală
Zahărul din băuturile răcoritoare și din alimente constituie hrana bacteriilor din cavitatea orală – acestea produc acid, care va ataca în timp smalțul dinților, rezultând cariile sau bolile gingivale. O dietă echilibrată, fără alimente și băuturi cu un conținut mare de zahăr, va ajuta enorm la prevenirea afecțiunilor stomatologice.

7. Problemele dentare nu dispar fără tratament adecvat
Dacă medicul stomatolog vă recomandă un tratament este important să îl respectați cu strictețe. Dacă amânați tratamentul sau nu îl urmați cu precizie, afecțiunile de care suferiți vor evolua iar tratamentul inițial va trebui înlocuit. Uneori, se poate ajunge în situația extremă în care singura soluție este extracția dintelui afectat.

8. Obturația de canal nu este, în mod normal, o procedură dureroasă
Cu modalitățile de sedare pe care medicina le pune astăzi la dispoziția pacientului, obturația de canal devine o procedură nedureroasă.

9. Schimbați periuța de dinți regulat
Periuțele de dinți manuale se uzează după aproximativ trei luni și devin ineficiente. În această situație se impune schimbarea acestora. Pentru pacienții cu boli gingivale, se recomandă ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare 4 – 6 săptămâni. În cazul în care tocmai v-ați recuperat după o răceală, este indicat să vă schimbați periuța de dinți. În acest fel veți înlătura pericolul unei reinfectări.

10. Este ușor să mențineți o igienă dentară riguroasă
Există oameni care cred că o sănătate orală impecabilă cere efort și timp. Vizitele regulate la stomatolog, de două ori pe an, spălatul pe dinți de două ori pe zi, utilizarea aței dentare și respectarea unei diete echilibrate sunt factori cheie pentru o sănătate orală excelentă. Oare ce este atât de greu?

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,