5 mituri false despre sănătatea dentară

14 Apr 2016
5 mituri false despre sănătatea dentară

5 mituri false despre sănătatea dentară

Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Nu vă lăsați păcăliți de aceste 5 mituri referitoare la sănătatea dentară:

1. Dacă nu simți durere, nu e nevoie să mergi la stomatolog – FALS

Nu așteptați să apară durerea pentru a merge la stomatolog. Durerea reprezintă un semnal important că ceva nu este în regulă, dar ați putea avea și alte probleme la nivelul cavității orale și să nu știți. Spre deosebire de alte afecțiuni, problemele dentare nu prezintă întotdeauna simptome evidente. Ați putea crede că sunteți bine până în momentul în care apare durerea, iar aceasta ar putea să implice un tratament mult mai complex. Efectuați controlul stomatologic de rutină, cel puțin odată la 6 luni, pentru a preveni afecțiunile dentare și pentru a evita niște surprize neplăcute.

2. Aparatele dentare sunt doar pentru adolescenți/copii – FALS

Ortodonția nu este o ramură care se adresează doar copiilor. Tot mai mulți adulți apelează la tratamente ortodontice pentru îndreptarea poziției dinților, pentru corectarea spațiilor interdentare, pentru a corecta înghesuirea dentară, etc. Tratamentul ortodontic garantează o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut și o durabilitate mai mare a dinților.

3. Dinții mai albi sunt mai sănătoși – FALS

Sunteți dezamăgiți că dinții dumneavoastră nu sunt foarte albi? Este normal ca dinții dumneavoastră să nu fie de un alb imaculat, iar nuanța dinților variază de la o persoană la alta. Dacă sunteți îngrijorați în privința igienei dentare, amintiți-vă să vă periați dinții de două ori pe zi și să utilizați ața dentară, adoptați o dietă echilibrată, fiți atenți la alimentele care pătează dinții, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru, vinul roșu, diverse sosuri (vezi aici) și nu fumați. De asemenea, nu uitați de vizitele regulate la stomatolog!

4. Periajul dinților e suficient pentru menținerea sănătății dentare – FALS

Periajul dinților vă ajută să îndepărtați placa bacteriană doar de pe suprafețele expuse ale dinților. Pentru a curăța spațiile interdentare, acolo unde periuța de dinți nu ajunge, este necesar să utilizați ața dentară. De asemenea, este importantă și curățarea profesională riguroasă, la clinica dentară, pentru a îndepărta tartrul de pe suprafața dinților și pentru a vă spori încrederea în zâmbetul dumneavoastră!

5.Boala parodontală apare doar la vârstnici – FALS

Mulți oameni cred că afecțiunile gingivale și boala parodontală apar la o vârstă mai înaintată, dar și adulții mai tineri sunt expuși acestor riscuri. Lipsa igienei dentare, obiceiurile dăunătoare (folosirea dinților pe post de deschizător de sticle/cutii sau pentru a sparge alimente foarte dure, etc.), viciile (fumatul, consumul exagerat de alcool) reprezintă factori de risc în apariția afecțiunilor gingivale, dar și a altor probleme la nivelul cavității orale. De asemenea, afecțiunile gingivale netratate pot duce la pierderea dinților, dar pot determina și alte afecțiuni în organism (vezi aici), indiferent de vârstă.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,