8 secrete pentru o vizită plăcută a școlarului la stomatolog

30 Sep 2015
8 secrete pentru o vizită plăcută a școlarului la stomatolog

8 secrete pentru o vizită plăcută a școlarului la stomatolog

Publicat în categoria: Mămici și viitoare mămici, Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Vizitele regulate la stomatolog sunt importante în orice perioadă a anului, dar cele din timpul anului școlar sunt printre cele mai importante, deoarece ajută în depistarea din timp a cariilor dentare, o afecțiune destul de des întâlnită la școlari. Studiile arată că mulți elevi ratează ore de clasă datorită durerilor provocate de carii.

Prevenirea și detectarea din timp a cariilor îl va feri pe elev de durere, dificultăți de alimentație, dificultăți de vorbire și absențe de la ore.

1. Planificarea vizitei din timp este importantă

Este important să nu uitați să mergeți cu cel mic la stomatolog, înainte de începerea anului școlar sau la începutul acestuia. Uneori, în timpul verii, acest aspect poate fi trecut ușor cu vederea – concedii, plimbări, tabere. Nu uitați însă ca pe lista lucrurilor importante să bifați și programarea unui consult stomatologic, datorită importanței acestuia pentru sănătatea orală a micului elev.

2. Folosiți abordări specifice vârstei copilului dumneavoastră pentru a promova practicile sănătoase ale igienei orale

Cele mai reușite vizite la stomatolog sunt cele în cadrul cărora nu sunt descoperite carii. Părinții pot face acest lucru posibil prin promovarea unor practici corecte și susținute de igienă orală: periaj dentar de două ori pe zi, timp de două minute și utilizarea aței dentare o dată pe zi. În funcție de vârsta copilului dumneavoastră, vă puteți afla într-una din situațiile de mai jos:

Copii cu vârsta mai mică de șase ani
În acest interval de vârstă, copilul dumneavoastră probabil că va dori să se spele pe dinți singur, dar, îi lipsește capacitatea de a se peria corect. Lăsați-i pe ei să înceapă și interveniți când observați că este nevoie.

Copii cu vârsta între 7 și 12 ani
În acest interval de vârstă, copilul dumneavoastră este perfect capabil să aibă grijă de igiena sa orală – există doar posibilitatea să nu vrea să se spele pe dinți. În această situație trebuie intervenit cu puțin mai multă autoritate, explicând totodată importanța unei bune practici capabile să mențină o sănătate orală optimă. Poate că pare mai greu acum, dar când copilul ajunge la vârsta adolescenței efortul dumneavoastră va da roade și elevul va conștientiza pe deplin importanța practicilor corecte învățate.

Intervalul de vârstă 12 – 18 ani
Acesta este un interval critic pentru sănătatea orală. Potrivit statisticilor, copiii sunt cei mai predispuși la apariția cariilor dentare, însă, în aproape aceeași măsură sunt afectați și adolescenții. O posibilă explicație este aceea că, există adolescenți care nu au avut carii dentare în copilărie și ei nu conștientizează importanța unei bune igiene orale zilnice. În situația în care observați o situație similară în cazul copilului dumneavoastră adolescent, trebuie să interveniți cu tact și răbdare încercând să corectați practicile nesănătoase.

3. Este important să faceți programarea la stomatolog în momentul potrivit al zilei

Alegerea momentului în care mergeți cu cel mic la stomatolog este important. De exemplu, dacă elevul obișnuiește să doarmă puțin după ce vine de la școală, nu programați întâlnirea cu stomatologul în acest interval.

Pentru copiii cu vârste mai mari, încercați să evitați programarea la stomatolog imediat după orele de clasă. Anumiți copii nu mai au energie pentru a coopera pe deplin cu medicul stomatolog în timpul consultului, mai ales dacă au avut o zi plină la școală, cu teste, teze sau educație fizică.

4. Lăudați copilul când se comportă bine în timpul vizitei

Ajută mult să lăudați copilul în legătură cu atitudinea lui din timpul consultației, mai ales dacă aceasta a fost una bună. Mai mult, dacă aveți mai mulți copii, programați-l mai întâi pe cel care știți că va coopera cel mai bine în timpul vizitei. Laudele primite de acesta îi va determina de obicei și pe ceilalți să își dea silința să se comporte exemplar, chiar dacă temperamentele lor sunt diferite.

5. Un elev înfometat nu este un pacient fericit

Nu uitați că, dacă cel mic este înfometat, este mai bine să îl hrăniți înainte de întâlnirea cu medicul stomatolog. Senzația de foame pe care elevul o simte îi poate crea o stare de nervozitate, care poate strica întreaga vizită la dentist. Masa este indicat să fie acasă pentru ca școlarul să poată să se spele pe dinți după aceasta și să îndepărteze resturile alimentare. Nu este o idee bună gustarea în sala de așteptare, chiar înainte de vizită.

6. Nu vă arătați neliniștea cauzată de vizita la stomatolog în fața copilului

Dacă aveți sentimente de teamă în legătură cu vizita copilului dumneavoastră la stomatolog, acesta va simți și poate prelua starea dumneavoastră de neliniște. Este important să știți cum să comunicați cu cel mic, mai ales dacă acesta are între 4 și 6 ani. De exemplu, dacă sunteți întrebat / întrebată despre plombarea unui dinte, nu răspundeți: „Te va durea doar puțin…”. Mai bine îl sfătuiți pe cel mic să întrebe dentistul, pentru că el este specialistul în măsură să răspundă cel mai bine la o astfel de întrebare.

7. Rămâneți calm / calmă dacă cel mic nu dorește să coopereze

În situația în care copilul dumneavoastră devine agitat în timpul vizitei la stomatolog și pare că nu se mai poate coopera cu acesta, păstrați-vă calmul. Alăturați-vă echipei din cabinet pentru ca lucrurile să reintre în normal. Permiteți-i medicului stomatolog să preia inițiativa – de-a lungul timpului a întâlnit multe cazuri similare și știe sigur cum să abordeze situația. Interveniți doar dacă sunteți sigur / sigură că puteți ajuta. De cele mai multe ori, dentistul va calma lucrurile și vizita va avea un final fericit. Este important ca rezultatul să fie bun, pentru ca cel mic să coopereze și în cadrul vizitelor următoare.

8. Nu uitați ca la plecare să solicitați o carte de vizită (sau mai multe)

Păstrați o carte de vizită în portofel, una puneți-o în ghiozdanul elevului. În situații neprevăzute, care duc la urgențe stomatologice (accidentări ale celui mic în timpul orelor de sport, sau la joacă) și care se pot petrece la școală, este important ca supraveghetorii să poată contacta chiar medicul stomatolog care îl cunoaște pe copilul dumneavoastră.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,