A, B, C, D – vitamine pentru sănătatea ta orală!

15 Iul 2016
A, B, C, D – vitamine pentru sănătatea ta orală!

A, B, C, D – vitamine pentru sănătatea ta orală!

Publicat în categoria: Alimentație sănătoasă, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Dinții și gingiile tale au nevoie de substanțe nutritive pentru a-și menține sănătatea. Iată câteva vitamine importante pentru sănătatea ta orală.

  • Vitamina A. Deși adesea asociată cu vederea bună, pielea sănătoasă și sistemul imunitar puternic, vitamina A este importantă și pentru sănătatea orală, deoarece menține mucoasele hidratate și fluxul salivar optim. De asemenea, vitamina A ajută în menținerea gingiilor sănătoase și asigură regenerarea țesuturilor.

Câteva surse de vitamină A: pește, ficat, ouă, morcovi, broccoli, spanac, fasole, mango, etc.

  • Complexul de vitamine B. Pe lângă faptul că ajută la ţinerea sub control a stresului, prin asigurarea sanătății celulelor nervoase, complexul de vitamine B ajută și la menținerea sănătății orale, prin scăderea riscului apariției sau recurenței aftelor bucale. Deficitul vitaminelor B3 (niacina) sau B12 (riboflavina) poate provoca respirația urât mirositoare și apariția ulcerațiilor dureroase la nivelul cavității orale.

Câteva surse de vitamină B: carne rosie, pui, ficat, pește, produse lactate precum laptele, iaurtul și brânza, spanac, avocado, migdale, etc.

  • Vitamina C. O vitamină esențială în menținerea sănătății orale este vitamina C. Această vitamină contribuie la creșterea și repararea țesutului conjunctiv, și ajută, astfel, în prevenirea apariției inflamațiilor gingivale. Deficitul de vitamină C poate duce la sângerarea gingiilor și chiar la pierderea dinților. Fiind un puternic antioxidant, vitamina C stimulează sistemul imunitar și grăbește vindecarea.

Câteva surse de vitamină C: ardei gras, pătrunjel, broccoli, avocado, pepene galben, portocale, fructe de pădure, etc.

  • Vitamina D. O altă vitamină importantă pentru sănătatea orală este vitamina D. Această vitamină contribuie la reducerea inflamației asociate cu afecțiunile gingivale și constituie un element suplimentar de prevenție în scăderea riscului de apariție a cariilor. Vitamina D mai este numită și „vitamina soarelui”, întrucât este sintetizată în piele atunci când ne expunem la soare. Vitamina D este foarte importantă, deoarece aceasta ajută organismul sa absoarbă calciul din alimente. Fără suficientă vitamină D, organismul nu poate absorbi calciul de care are nevoie pentru a menține starea de sănătate a oaselor și a dinților.

Câteva surse de vitamină D: lapte, gălbenuș de ou, pește, nuci, etc.

Pentru un zâmbet frumos și pentru o stare generală de bine, asigură-te că organismul tău primește suficiente vitamine, prin adoptarea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos!

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,