Adevărat sau fals despre cariile dentare

30 Sep 2014
Adevărat sau fals despre cariile dentare

Adevărat sau fals despre cariile dentare

Publicat în categoria: Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București
 1. Zahărul este singurul element care poate duce la apariția cariilor.
  Fals!
  Acidul produs prin metabolizarea zaharurilor de către bacteriile din cavitatea bucală duce la apariția cariilor, prin dizolvarea țesuturilor dure dentare. Totuși zahărul, alături de alte alimente precum orezul, cartofii, pâinea, fructele favorizează activitatea bacteriilor, ceea ce duce în timp la apariția cariilor.

 2. Consumul alimentelor acide poate cauza apariția cariilor.
  Adevărat!
  Mâncărurile acide pot acționa asupra smalțului dinților slăbindu-l și favorizând apariția cariilor. De asemenea, consumul în exces de băuturi acidulate va favoriza apariția cariilor.

 3. Copiii sunt mai predispuși la apariția cariilor decât adulții.
  Fals!
  S-a dovedit că persoanele de vârsta a III-a sunt mai predispuse la apariția cariilor datorită medicației pe care cei mai mulți o urmează.Anumite medicamente administrate usucă gura; astfel dinții sunt lipsiți de un element protector natural – saliva.

 4. Aspirina ținută lângă un dinte care doare va reduce durerea.
  Fals!
  Aspirina trebuie înghițită pentru a avea efect. Deoarece aspirina este acidă, ea poate arde țesuturile gingivale și astfel apar ulceratii dureroase.

 5. Toate plombele vor trebui înlocuite la un moment dat.
  Fals!
  Plombele au într-adevăr o anumită durată de viață, dar aceasta depinde de durata de viață a dintelui și de igiena orală. Dacă pacientul este atent zi de zi la alimentele consumate și la igiena dentară, plombele vor avea o durată de viață foarte mare.Doar stomatologul poate decide ,in urma unui consult atent,care plombe ar trebui schimbate.

 6. Pacientul are întotdeauna simptome la debutul unei carii.
  Fals!
  Uneori pacientul își va da seama că are o carie, dar, de multe ori simptomele nu apar decât atunci când aceasta se afla intr-un stadiu avansat. Vizitele regulate la cabinetul stomatologic îi vor da posibilitatea dentistului să detecteze și să trateze o carie, înainte ca aceasta să provoace durere si sa se complice.

 7. Odată ce se intervine asupra dintelui cu probleme, caria va fi oprită.
  Adevărat!
  Odată ce este descoperită caria, aceasta este curatata, iar dintele este plombat. Dacă pacientul își îngrijește dinții și face vizite regulate la stomatolog, caria nu va mai apărea.

 8. Cariile apar frecvent în spațiile interdentare.
  Adevărat!
  Locurile greu accesibile pentru periuța de dinți sau ața dentară pot deveni ascunzători pentru bacteriile ce produc carii. De aceea, alături de mijloacele de întreținere a igienei dentare amintite mai sus, este recomandată și utilizarea apei de gură.

 9. Încleștarea dinților sau scrâșnitul lor poate provoca apariția cariilor.
  Nu departe de adevăr!
  Cariile sunt produse de bacterii, însă încleștarea sau scrâșnitul dinților este unul dintre cele mai rele lucruri pe care cineva le poate face. În mod normal, la masă, în timpul masticației dinții se ating pentru câteva milisecunde – solicitările rezultate din această activitate sunt mici. Încleștarea sau scrâșnirea dinților produc forțe puternice care solicită dantura. În timp acestea pot cauza apariția fisurilor pe suprafețele dinților sau desprinderi de smalț în special în zona învecinată gingiei. Dacă obiceiul continuă, fisurile se pot mări și pot deveni ascunzători pentru bacterii, iar de aici, în lipsa unei igiene orale corecte, se va ajunge în final la apariția cariilor.

 10. Spațiile interdentare mari favorizează apariția cariilor.
  Fals!
  Spațiile mai mari dintre dinți sunt mai ușor de curățat, astfel bacteriile sunt îndepărtate mai ușor și astfel nu se vor forma cariile. Pericolul apariției cariilor crește în cazul spațiilor interdentare mici – acestea pot servi drept ascunzători ideale pentru bacteriile răspunzătoare de formarea cariilor. Pentru a evita acest pericol, este necesară acordarea unei atenții mai mari curățării acestor spații.

 11. Fisurile de pe suprafața dintelui duc la apariția cariilor.
  Adevărat!
  În fisurile de pe suprafața dintelui se pot acumula bacterii, iar acestea vor cauza în cele din urmă apariția cariilor.

 12. Sensibilitatea dentară este un semn sigur al cariei.
  Fals!
  Există într-adevăr cazuri în care caria dentară duce la o sensibilizare a dinților la cald sau la rece, dar nu este o regulă. Există și alte cauze pentru sensibilitatea dentară.

 13. Cariile sunt singurele cauze ale afecțiunilor din interiorul dintelui.
  Fals!
  Este adevărat că o carie netratată poate cauza afecțiuni ale pulpei dentare. Totuși există și alte cauze, cum ar fi încleștarea sau scrâșnitul dinților.

 14. Copiii foarte mici nu fac niciodată carii.
  Fals!
  Dinții de lapte se pot caria, iar cariile netratate pot afecta dinții învecinați sau dinții definitivi aflați sub dinții de lapte grav bolnavi,cu infecții.

 15. Pentru a preveni apariția cariilor, pacientul trebuie să se spele regulat pe dinți, să folosească ața dentară și apa de gură.
  Adevărat!
  Prevenția este cheia! Este necesară îndepărtarea bacteriilor care pot provoca,prin acțiunea lor, carii. Periajul corect, și aici trebuie să vă întrebați stomatologul, al dinților de două ori pe zi, utilizarea aței dentare și a apei de gură în fiecare zi vor asigura o bună igienă orală. De asemenea, vizitele regulate la stomatolog vă vor ajuta să vă mențineți sănătatea danturii în limite optime.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , ,