Adevărul amar despre zahăr
Publicat în categoria: Alimentație sănătoasă, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiZaharurile reprezintă o sursă importantă în aportul zilnic de energie, însă, consumul acestora în exces are consecințe grave asupra organismului. Ca parte a unei diete bogate în calorii, acestea sunt tot mai recunoscute drept cauze ale unor boli precum diabetul, obezitatea și afecțiunile dentare.
Ghidul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), privind aportul de zahăr în alimentație pentru adulți și copii, recomandă reducerea aportului de zaharuri libere la mai puțin de 10% din totalul aportului zilnic de energie. O reducere sub 5%, sau aproximativ 25 de grame (șase lingurițe) de zaharuri pe zi, ar oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.
Zaharurile libere se referă la monozaharide (cum ar fi glucoza, fructoza) și dizaharide (cum ar fi zaharoză sau zahăr de masă) adăugate la produsele alimentare și băuturi de către producători, bucătari sau consumatori, și zaharuri prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de fructe.
De asemenea, OMS abordează și problema „zaharurilor ascunse” din alimentele procesate. Spre exemplu, 1 lingură de ketchup conține cca. 4 grame (aproape 1 linguriță) de zaharuri libere. O singură doză de băutură carbogazoasă îndulcită conține până la 40 de grame (cca. 10 lingurițe) de zaharuri libere.
Obiectivul ghidului OMS este de a oferi recomandări cu privire la aportul de zaharuri libere, pentru a reduce riscul de boli netransmisibile (diabet, boli cardiovasculare, etc.) la adulți și copii, cu accent pe prevenția și controlul creșterii nesănătoase în greutate și a cariilor dentare.
În ghidul OMS se precizează că bolile dentare sunt cele mai răspândite boli netransmisibile la nivel global. Cu toate că există îmbunătățiri semnificative în domeniul prevenirii și tratării afecțiunilor dentare, problemele persistă, provocând durere, anxietate, limitare funcțională (prezență scăzută la școală și performanțe educaționale scăzute în rândul copiilor, din cauza problemelor dentare) și handicap social, prin pierderea dinților.
Produsele zaharoase și cariile
Zahărul hrănește bacteriile care trăiesc pe suprafața dinților, permițându-le să producă rapid acizi care dizolvă smalțul dentar.
Un aport mare de zahăr, consumat în mod constant, alături de o igienă orală deficitară, determină degradarea smalțului dentar până la formarea de carii.
Chiar dacă există metode de a trata cariile, prin plombarea sau chiar extracția dinților, atunci când este necesar, tratamentele nu elimină cauzele apariției cariilor dentare.
Așadar, mențineți o igienă dentară riguroasă, nu consumați produse zaharoase în mod excesiv, pentru a evita niște consecințe grave asupra întregului organism, și informați-vă în legătură cu produsele pe care le consumați pentru a evita un aport prea mare de zahăr în dieta dumneavoastră.
Sursa: www.who.int
Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: acizi, afecțiuni dentare, anxietate, boli cardiovasculare, boli netransmisibile, bolile dentare, carii dentare, cariile, concentrate de fructe, degradarea smalțului dentar, diabet, dinți, dizaharide, extracția dinților, fructoza, glucoza, igienă dentară riguroasă, igiena orală deficitară, limitatre funcțională, miere, monozaharide, pierderea dinților, plombarea, produsele zaharoase, siropuri, smalțul dentar, sucuri de fructe, zahăr, zahăr de masă, zaharoză, Zaharurile, zaharurile ascunse, Zaharurile libere