Alimente și băuturi bune pentru dinții copiilor

04 Dec 2014
Alimente și băuturi bune pentru dinții copiilor

Alimente și băuturi bune pentru dinții copiilor

Publicat în categoria: Alimentație sănătoasă, Mămici și viitoare mămici Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Ceea ce copiii mănâncă sau beau este important pentru sănătatea dinților.

Cel mai mare inamic al dinților sănătoși este acidul, care poate fi găsit în anumite alimente sau băuturi, sau este produs de bacteriile din cavitatea bucală, care metabolizează zahărul și elimină acizii. Acești acizi sunt răspunzători de apariția cariilor dentare.

Cele mai bune elemente pentru dinții copiilor sunt mâncărurile și băuturile care neutralizează sau spală acizii din cavitatea bucală, aduc minerale și vitamine în corp, folosite la dezvoltarea sănătoasă a dinților și stimulează producția de salivă.

Acest articol va fi prezentat în trei părți. În prima parte, se va vorbi despre alimentele și băuturile care contribuie la menținerea unei sănătăți optime a dinților. În partea a II-a, se vor lista o serie de alimente și băuturi al căror consum crește riscul apariției problemelor dentare la cei mici, iar în ultima parte vor fi prezentate obiceiuri sănătoase sau potențial periculoase pentru dantura copiilor.

 

Cele mai bune alimente și băuturi pentru dinții copiilor

Apa

Apa este o băutură indispensabilă vieții și dinților sănătoși. Este elementul principal din salivă, care menține sănătatea dinților și a gingiilor. Apa este importantă și ca agent de spălare a dinților de resturile de mâncare sau băuturi care conțin zahăr.

Fructele și legumele bogate în fibre

Alimentele bogate în fibre funcționează ca un detergent pentru cavitatea bucală, curățând dinții. Consumul acestor alimente stimulează secreția de salivă, datorită timpului mai mare de masticație. Saliva este prima linie de apărare a dinților, deoarece neutralizează acizii care afectează dinții. De asemenea, alimentele bogate în fibre conțin calciu și fosfați care ajută la întărirea dinților. Fructele și legumele crocante și zemoase au un conținut mare de apă, și sunt sănătoase pentru întregul organism al copiilor.

Produse lactate

Produsele lactate, fără adaos de zahăr, ajută dinții în multe feluri. Brânzeturile stimulează secreția de salivă, iar conținutul bogat în calciu ajută la întărirea dinților. Alte produse lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și produsele similare, constituie importante surse de calciu și fosfați.

Ceaiuri, cafea și cacao

Ceaiurile verzi sau negre conțin polifenoli care omoară sau acționează împotriva bacteriilor care cauzează placa dentară. Polifenolii omoară sau suprimă acțiunea bacteriilor, prevenind formarea acidului care atacă dinții. De asemenea, polifenolii din cafea luptă împotriva formării cariilor. În ceea ce privește cacaua, studiile arată că aceasta are acțiune împotriva streptococilor mutans, însă consumul de batoane de ciocolată dulce nu este foarte indicat pentru dinți.

Alunele, migdalele, caju și nucile

Acestea asigură un aport însemnat de vitamine și minerale necesare pentru dinți. Alunele conțin calciu și vitamina D, migdalele conțin calciu (care ajută atât dinții cât și gingiile), caju stimulează secreția de salivă și nucile conțin fibre, acid folic, fier, tiamină, magneziu, niacină, vitamina E, vitamina B6, potasiu și zinc.

Mâncăruri bogate în vitamine și minerale

Mâncărurile bogate în vitaminele A, C și D, calciu și fosfor, sunt esențiale pentru o sănătate excelentă a dinților și a întregului orgnism. Acestea includ: carnea de vită, ouăle, peștele, cartofii, spanacul, tofu, salata verde, fasolea.

 

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,