Alimente și băuturi nesănătoase pentru dinții copiilor
Publicat în categoria: Alimentație sănătoasă, Mămici și viitoare mămici Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiDacă în prima parte a articolului discutam despre alimentele și băuturile bune pentru dinții copiilor, în această a doua parte a articolului vom enumera câteva dintre alimentele și băuturile pe care cei mici le consumă cu plăcere, dar care nu sunt recomandate pentru o dantură sănătoasă. Chiar dacă unele dintre alimentele enumerate mai jos pot reprezenta adevărate tentații pentru cei mici, părinții trebuie să selecteze cu grijă ce mănâncă sau beau copiii lor.
Alimentele și băuturile nesănătoase pentru dinții copiilor
Băuturile acidulate și cele cu zahăr
Băuturile acidulate sau cele cu un adaos mare de zahăr nu sunt sănătoase nici pentru dinți dar nici pentru organism. Chiar dacă nu conțin zahăr, nici băuturile dietetice nu sunt mai sănătoase, datorită conținutului mare de acizi fosforic sau citric. Chiar și ceaiurile îmbuteliate, care ar putea fi sănătoase pentru dinți, conțin întăritori de arome, care pot ataca smalțul dinților.
Dulciurile lipicioase sau tari
Caramelele, acadelele sau dropsurile nu sunt alimente sănătoase pentru dinții copiilor. De vină este conținutul de zahăr din acestea și durata expunerii dinților la zahăr. Astfel, în timp ce caramelele sunt lipicioase și aderă la dinții copiilor, dropsurile și acadelele se dizolvă într-un interval de timp destul de mare. Recomandarea generală este ca, zahărul să intre cât se poate de puțin în contact cu dinții copiilor.
Fructele uscate
În timp ce strugurii proaspeți sau prunele sunt considerate alimente sănătoase, atunci când sunt uscate, lucrurile se schimbă. Chiar dacă uneori părinții consideră că fructele uscate sunt sănătoase pentru copiii lor, acestea conțin concentrații mari de zaharuri, și de obicei sunt lipicioase și aderă la dinții copiilor atunci când sunt consumate.
Alimente care conțin amidon
Alimentele care conțin amidon, cum este pâinea albă, chipsurile de cartofi, pastele, pot rămâne atașate de dinți. Imediat ce amidonul intră în contact cu enzimele din salivă, începe să fie digerat și descompus în maltoză, o ozidă din grupa diglucidelor. Aceasta poate constitui materie primă pentru bacteriile producătoare de acizi din cavitatea bucală, iar acidul produs atacă smalțul dinților și în timp pot apărea cariile.
Alimentele și băuturile cu un conținut ridicat de acid citric
Citricele proaspete sau băuturile obținute din stoarcerea acestora, conțin anumite concentrații de acid citric. Deși citricele conțin vitamina C și sunt sănătoase pentru organism, ele ar trebui consumate la masă, apoi cavitatea bucală ar trebui clătită cu apă, pentru a spăla acidul citric, neprietenos cu smalțul dinților.
Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: acid citric, acid fosforic, amidon, carii, dinți, maltoza, smalțul dinților, vitamina C