Am frecvent gura uscată. Ce pot face pentru a remedia problema?

12 Mai 2015
Am frecvent gura uscată. Ce pot face pentru a remedia problema?

Am frecvent gura uscată. Ce pot face pentru a remedia problema?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente, Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Gura uscată, denumită medical și xerostomie, se caracterizează prin reducerea cantității de salivă secretată la nivelul cavității orale. Aceasta poate avea ca efect o stare de disconfort. Statisticile arată că, de regulă, xerostomia apare la pacienții vârstnici, dar sunt situații în care oricine se poate confrunta cu aceasta, temporar sau pe o perioadă mai lungă de timp.

Pentru a trata xerostomia este necesar un consult la medicul de specialitate, care vă va pune întrebări în legătură cu tratamentele pe care le urmați, cu anumite deprinderi pe care le aveți și care vă va recomanda teste ce vor evidenția cauza afecțiunii. Pentru a reduce senzația neplăcută cauzată de uscăciunea gurii, există câteva remedii pe care le puteți aplica:

 • Utilizați guma de mestecat fără zahăr pentru a stimula secreția de salivă. Nu exagerați totuși – mestecatul gumei în exces va stimula și secretarea sucurilor gastrice, ceea ce în timp vă poate cauza neplăceri digestive.
 • Reduceți consumul de cafeină – cafeina poate usca gura.
 • Nu utilizați apă de gură care conține alcool.
 • Dacă sunteți fumător / fumătoare, renunțați complet la fumat.
 • Țineți o sticlă de apă aproape de dumneavoastră și beți câte o gură la intervale regulate de timp.
 • Respirați pe nas și nu pe gură.
 • Utilizați un umidificator în camera în care dormiți.
 • Evitați utilizarea în exces a antihistaminicelor și decongestionantelor.

Saliva este importantă pentru menținerea sănătății întregii cavități orale. Dacă vă confruntați frecvent cu senzația de uscăciune a gurii, alături de cele spuse mai sus luați în considerare și următoarele sfaturi pentru a evita apariția problemelor stomatologice:

 • Evitați alimentele bogate în zahăr sau alimentele acide, deoarece ele contribuie la creșterea riscului apariției cariilor dentare.
 • Utilizați o pastă de dinți recomandată de medicul stomatolog pentru condiția dumneavoastră.
 • Utilizați apă de gură înainte de a merge la odihnă.

Pentru a reduce riscul apariției problemelor stomatologice determinate de o secreție redusă a salivei în cavitatea orală, trebuie determinată și înlăturată cauza producerii acesteia. Trebuie să vă prezentați cât mai repede la medicul stomatolog. Acesta vă va recomanda anumite teste care ar putea evidenția cauza afecțiunii dumneavoastră. Odată descoperită cauza, se pot lua măsurile necesare corectării problemelor.

Deoarece există și afecțiuni grave care pot determina reducerea cantității de salivă secretată, devine foarte important intervalul de timp în care vă prezentați la specialist pentru analize. În cazul în care cauza este o afecțiune serioasă, cu cât se începe mai repede un tratament al acesteia, cu atât cresc șansele de vindecare și / sau speranța de viață.

Pentru mai multe informații referitoare la posibilele cauze ale xerostomiei, accesați articolul „De ce am gura uscată?.
Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , ,