Atenție entuziaști ai vinului: acizii din vin vă fac dinții vulnerabili la eroziunea dentară, în doar câteva minute

12 Mai 2016
Atenție entuziaști ai vinului: acizii din vin vă fac dinții vulnerabili la eroziunea dentară, în doar câteva minute

Atenție entuziaști ai vinului: acizii din vin vă fac dinții vulnerabili la eroziunea dentară, în doar câteva minute

Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Dacă sunteți un entuziast al vinului, s-ar putea să fiți îngrijorat, uneori, cu privire la potențialul vinului de pătare a dinților, datorită conținutului său ridicat de polifenoli și taninuri. Dar pătarea dinților nu este singura problemă legată de consumul de vin. Alcoolul poate irita gingiile și poate contribui la o vindecare anevoioasă după intervențiile chirurgicale. De asemenea, acizii din vin afectează smalțul dentar, expunându-vă dinții riscului de cariere, provocând sensibilitate dentară și durere. În plus, efectele nefaste asupra dinților se pot produce mai repede decât ați crede.

Într-un studiu publicat în Australian Dental Journal, s-a constatat că numai 10 sesiuni de degustare a vinului, a câte un minut fiecare sesiune, sunt suficiente pentru a afecta smalțul dentar. Studiul, realizat de University of Adelaide, din Australia, a urmărit eroziunea smalțului dentar în urma expunerilor repetate la acizii din vinuri, în cazul degustătorilor de vinuri. Așadar, expunerile repetate la acizii din vinuri fac ca smalțul dentar să devină mai moale, dinții devenind astfel vulnerabili la eroziune într-un timp foarte scurt.

O modalitate rapidă de îndepărtare a acizilor care atacă suprafața smalțului dentar sau a coloranților din vinuri (artificiali sau naturali), care vă pătează dinții, este de a clăti cavitatea orală cu apă, imediat după consumul acestor băuturi. Apa îndepărtează acizii și agenții de colorare rămași pe suprafața smalțului dentar.

În cazul în care sunteți îngrijorați de aspectul zâmbetului dumneavoastră, este indicat să luați în considerare o vizită la clinica stomatologică, pentru o consultație de rutină.

 

Surse: Australian Dental Journal și Shape.com

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,