Boala parodontală și declinul cognitiv
Publicat în categoria: Afecțiunile gingivale, Curiozități, Seniori, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiIgiena dentară deficitară ar putea avea un impact negativ asupra creierului?
O igienă dentară deficitară ar putea să afecteze mai mult decât sănătatea orală sau inima; ar putea avea o influență și asupra creierului și funcției cognitive, potrivit unui studiu publicat anul acesta în jurnalul Plos One.
Studiul realizat la Universitatea din Southampton și King’s College din Londra a relevat faptul că afecțiunile gingivale ar putea fi asociate cu un declin cognitiv mai rapid în cazul persoanelor cu debut al bolii Alzheimer. Acest studiu a ridicat o întrebare mai veche: are igiena orală vreo influență asupra creierului și funcției cognitive?
Cercetătorii au examinat, pe o perioadă de șase luni, 59 de participanți la studiu care prezentau forme ușoare până la moderate ale bolii Alzheimer și au descoperit că, într-o anumită măsură, inflamația cauzată de boala parodontală (parodontita) ar putea fi asociată cu declinul cognitiv. Participanților la studiu le-au fost evaluate abilitățile cognitive, le-au fost prelevate probe din sânge pentru analiza markerilor inflamatori și, de asemenea, le-a fost evaluată starea sănătății orale. După cele șase luni de studiu, cercetătorii au descoperit că prezența unei afecțiuni gingivale (parodontita) este asociată cu o creștere de 6 ori a ratei declinului cognitiv, și cu inflamație crescută.
Așadar, conform studiului realizat, afecțiunile inflamatorii cronice, cum sunt cele asociate cu afecțiunile gingivale, ar putea influența progresia bolii la persoanele care suferă de boala Alzheimer.
Totuși, este greu de spus dacă există o relație de cauzalitate sau doar o corelație între afecțiunile gingivale și boala Alzheimer. Este posibil ca persoanele cu un declin cognitiv mai sever în cadrul bolii Alzheimer să fie mai predispuse dezvoltării bolii parodontale datorită incapacității lor de a se îngriji și de a-și păstra sănătatea orală, a spus dentistul Mark Ide de la King’s College din Londra.
Profesorul Clive Holmes de la Universitatea din Southampton a spus că rezultatele studiului sunt interesante și că sunt necesare teste suplimentare pentru a dezvolta rezultatele obținute.
„Oricum, daca există o legătura directă între parodontită și declinul cognitiv, așa cum sugerează acest studiu, atunci tratamentul pentru boala parodontală ar putea fi o posibilă opțiune de tratament și pentru Alzheimer”, a declarat profesorul Holmes.
Surse: www.medicaldaily.com, Plos One
Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: afecțiuni gingivale, boala Alzheimer, boală parodontală, declin cognitiv, igienă dentară deficitară, parodontita, sănătatea orală