Care sunt efectele fumatului asupra dinților?

08 Ian 2015
Care sunt efectele fumatului asupra dinților?

Care sunt efectele fumatului asupra dinților?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

În general oamenii sunt informați despre efectele nocive ale fumatului asupra sănătății. Există informații și avertizări chiar pe pachetele de țigări, astfel încât se cunosc efectele negative ale fumatului: cancerul pulmonar, afecțiuni cardiace sau avort spontan.

Nu sunt însă mulți cei care cunosc efectele pe care fumatul le are asupra cavității orale. În cazul fumătorilor, dantura și mucoasele cavității orale sunt afectate, modificările care apar fiind de cele mai multe ori ireversibile. Este important de știut că în cazul fumătorilor aproximativ 50% dintre afecțiunile gingivale sunt cauzate de fumat. Aceste afecțiuni pot deveni cronice și pot provoca căderea dinților.

Mai jos prezentăm o listă cu efectele negative pe care fumatul le are asupra dinților și a cavității orale:

Halena. Respirația urât mirositoare este determinată de bacterii care se dezvoltă în medii lipsite de oxigen. Acestea se cantonează în şanţul gingival, zone interdentare sau limbă, adică locuri greu de igienizat. Datorită acumulării gudronului în cavitatea bucală, se crează un mediu propice dezvoltării acestor bacterii.

Placa bacteriană. Fumatul favorizează formarea plăcii bacteriene. Placa bacteriană reprezintă stratul de resturi alimentare și bacterii acumulate cu precădere la baza dinților. Arată ca o depunere moale albă sau incoloră, lipită de dinți.

Reducerea secreției de salivă. Saliva are și rol de curățare a mucoasei bucale și a dinților, prevenind apariția cariilor dentare sau a infecțiilor. Scăderea cantității de salivă secretată privează dinții de o barieră naturală importantă de protecție împotriva activității bacteriilor.

Pătarea dinților. Datorită depunerilor de gudron și nicotină, dinții fumătorilor se pot păta. Aceasta se produce datorită substanțelor nocive care pătrund în smalțul dinților. Pentru remedierea situației, se impune renunțarea la fumat și tratament la cabinetul medicului stomatolog.

Gingii sensibile. Fumatul determină sensibilizarea gingiilor la cald sau rece. Cu cât numărul țigărilor fumate într-o zi este mai mare, cu atât afectarea gingiilor este mai mare. Studiile au evidențiat că, o persoană care fumează mai mult de un pachet de țigări pe zi este de șase ori mai predispusă la sensibilitate gingivală decât o persoană care fumează jumătate de pachet de țigări pe zi. Sensibilitatea gingiilor este doar un stadiu inițial al unor afecțiuni gingivale serioase, care pot apărea în condițiile continuării obiceiului fumatului, indiferent de cantitatea de țigări consumată.

Boli parodontale. Boala parodontală poate fi un rezultat al fumatului activ. Fumatul slăbește sistemul imunitar al organismului, ceea ce poate duce la afecțiuni ale țesutului moale și ale osului care ancorează dinții, datorită infecțiilor cauzate de bacterii.

Cancerul bucal. Unul dintre cele mai mari riscuri ale fumatului îl reprezintă cancerul bucal. Există studii efectuate în Statele Unite ale Americii, care au relevat următoarele:

  • 90% dintre persoanele care au cancer oral au fumat la un anumit moment în viața lor
  • riscul apariției acestei boli este de șase ori mai mare la fumători, în comparație cu nefumătorii
  • aproximativ 37% dintre persoanele care fumează după ce au tratat cancerul vor dezvolta o formă secundară de cancer la nivelul cavității orale, al faringelui și al laringelui
  • cei care fumează pipă sunt predispuși apariției cancerului la nivelul buzelor

Singura metodă prin care se pot evita afecțiunile enumerate mai sus, este renunțarea la fumat. Chiar dacă pentru anumiți pacienți este greu, există ajutor specializat la care se poate apela. Obiectivul renunțării la fumat poate fi atins de orice fumător.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , ,