Cariile dentare – factori de risc

05 Mar 2015
Cariile dentare – factori de risc

Cariile dentare – factori de risc

Publicat în categoria: Cariile dentare, Mămici și viitoare mămici, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Oricine are dinți riscă să dezvolte carii dentare. De cele mai multe ori acestea debutează tăcut, fără ca pacientul să simtă sau să observe ceva. Cariile netratate avansează în timp, iar dacă pacientul continuă să ignore semnele (petele sau cavitățile de pe dinți), acestea ajung la pulpa dintelui provocând durere și disconfort. Mai jos am enumerat câțiva factori care măresc riscul apariției cariilor dentare.

Localizarea dinților. Cariile apar mai frecvent la dinții din spatele cavității orale: molari și premolari. Formele acestor dinți duc la colectarea resturilor alimentare care sunt mai greu de curățat. Pe acești dinți placa bacteriană se poate depune în zonele greu de atins cu periuța de dinți, iar acțiunea bacteriilor duce la eliminarea acizilor care atacă smalțul dinților.

Anumite alimente și băuturi. Alimente care se lipesc de dinți și rămân acolo mai mult timp – cum sunt fructele uscate, anumite prăjituri, caramele etc – măresc considerabil riscul apariției cariilor.

Gustări frecvente. Cei care iau gustări frecvente între mese și cei care obișnuiesc să bea sucuri carbogazoase sau cu un conținut mare de zahăr, riscă să dezvolte carii dentare.

Hrănirea copiilor chiar înainte de culcare. Părinții sunt sfătuiți să nu-i hrănească pe cei mici înainte de culcare – fără lapte, sucuri sau alte băuturi care conțin zahăr. Consumul alimentelor și a băuturilor chiar înainte de culcare are ca rezultat depunerea acestora pe dinți și stagnarea lor acolo pentru câteva ore, devenind hrană pentru bacteriile răspunzătoare de apariția cariilor dentare. În acest fel apar cariile de biberon.

Igienă orală precară. Periați dinții după fiecare masă, sau minim de două ori pe zi, timp de două minute. Utilizarea aței dentare minim o dată pe zi, pentru curățarea spațiilor greu accesibile dintre dinți este de asemenea importantă în lupta împotriva depunerii plăcii bacteriene.

Vârsta. Vârsta poate constitui un factor de risc. Cariile se formează mai ales la copii, adolescenți și la cei cu vârste avansate. Pe măsură ce pacientul avansează în vârstă, dinții se tocesc iar gingiile se pot retrage – riscul apariției cariilor crește. De asemenea, adulții aflați la o vârstă mai înaintată și care sunt sub medicație pot experimenta reducerea secreției de salivă, condiție care mărește riscul formătii cariilor dentare.

Gura uscată. Saliva conține substanțe care ajută la contracararea efectelor acizilor eliberați de bacterii în cavitatea orală – aceste substanțe pot ajuta la refacerea smalțului dintelui în stadiile incipiente ale cariilor dentare. Reducerea secreției de salivă duce la slăbirea capacității organismului de a proteja dantura și deci la creșterea riscului de apariție a cariilor.

Plombe vechi și tocite sau lucrări dentare avariate. În timp, plombele dentare se pot slăbi și se pot ciobi – rezultă margini tăioase la suprafața dintelui plombat. Aceste zone permit plăcii bacteriene să se acumuleze mult mai ușor și face periajul mai dificil. În cazul anumitor lucrări dentare, dacă acestea sunt avariate sau nu sunt întreținute corespunzător, pot apărea carii sub lucrare. Netratate, acestea duc în timp la complicații.

Tulburările de alimentație. Anorexia sau bulimia sunt tulburări de alimentație care pot duce la probleme dentare serioase. Acidul gastric ajuns pe dinți în urma vomei provocate periodic de pacientul anorexic sau bulimic este un agent serios de eroziune al smalțului dinților. De asemenea, pacienții se pot confrunta și cu o reducere semnificativă a secreției de salivă, ceea ce mărește riscul de apariție și dezvoltare a cariilor.

Reflux gastroesofagian. Această afecțiune poate aduce dantura în contact cu acidul gastric expulzat din stomac – apare eroziunea smalțului dinților.

Pentru a controla eficient acești factori de risc sunt necesare vizitele regulate la medicul stomatolog și respectarea sfatului pe care acesta îl va da în urma consultului. Cariile dentare pot fi prevenite sau îndepărtate în stadiu incipient, fără durere și disconfort sau complicații suplimentare.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,