Cariile dentare pot afecta rezultatele școlare ale copiilor

07 Ian 2015
Cariile dentare pot afecta rezultatele școlare ale copiilor

Cariile dentare pot afecta rezultatele școlare ale copiilor

Publicat în categoria: Mămici și viitoare mămici, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Cariile dentare sunt frecvente în intervalul de vârstă 6 – 19 ani. Pe lângă toate neplăcerile cauzate de acestea, un studiu american a demonstrat că mai există unul: scăderea performanțelor școlare ale copiilor sau adolescenților care au dinți cariați.

Studiul a fost făcut pe un eșantion de 1500 de copii de gimnaziu și liceu. Au fost constatate următoarele:

  • Copiii cu dureri de dinți datorate cariilor sunt de patru ori mai neatenți la ore și vor primi în consecință note mai mici mici, decât cei cu danturi sănătoase.
  • O igienă orală precară are ca rezultat ore de absență de la școală pentru elev și ore de serviciu pierdute de unul dintre părinți.
  • 11% dintre elevii cu o igienă orală precară au fost nevoiți să absenteze de la cursuri pentru a merge la stomatolog la tratament față de numai 4% dintre elevii cu o sănătate dentară bună.

A rezultat clar de asemenea, că elevii care s-au prezentat la cursuri, în ciuda durerilor provocate de cariile dentare, au performanțe diminuate în timpul orelor de curs.

Pe lângă scăderea performanțelor, o dantură neîngrijită afectează relațiile posesorului cu ceilalți colegi.

Pentru a evita aceste neplăceri, se recomandă ca elevii să fie deprinși de mici cu obiceiurile sănătoase ale spălatului pe dinți și cu vizitele regulate la stomatolog. Stomatologul poate detecta la un consult, o carie aflată în stadiul incipient și o poate trata imediat, întrerupând avansarea acesteia până în punctul în care provoacă durere și alte efecte neplăcute.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , ,