Cariile dentare

04 Mar 2015
Cariile dentare

Cariile dentare

Publicat în categoria: Cariile dentare, Mămici și viitoare mămici, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Cariile dentare se manifestă prin pierderea treptată, localizată și permanentă de țesut dur dentar. Apariția lor este determinată de mai mulți factori: acțiunea bacteriilor de la nivelul cavității orale, consumul regulat de băuturi carbogazoase sau cu un conținut mare de zahăr, gustări frecvente între mese, igienă orală nesatisfăcătoare.

Cariile dentare sunt printre cele mai frecvente probleme medicale din lume. De regulă, sunt frecvente la copii, adolescenți și persoane mai în vârstă. Totuși, oricine are dinți este în pericol de a face carii dentare.

Cariile dentare netratate vor evolua în timp și se vor adânci în dinte. Pot cauza dureri de dinți severe, infecții și chiar pierderea dinților. Vizitele regulate la stomatolog și menținerea unei igiene orale riguroase reprezintă cele mai bune metode de prevenire a apariției cariilor.

Simptomele cariilor dentare

Simptomele cariilor dentare variază de la o persoană la alta și de la un dinte la altul, în funcție de mărimea lor și localizare. De regulă, la debut, pacientul nu sesizează nici un simptom. Pe măsură ce caria dentară avansează, pot apărea simptome:

 • dureri de dinți
 • sensibilitate dentară
 • durere ușoară sau severă în timpul consumului de alimente sau băuturi dulci, calde sau reci
 • cavități vizibile în dinte
 • pete pe dinți: maronii, negre sau albe

Cauzele cariei dentare

Cariile dentare se dezvoltă în timp. Mai jos enumerăm câteva etape care au ca rezultat apariția și evoluția cariilor.

Formarea plăcii bacteriene. În mod normal, cavitatea orală conține o mulțime de tipuri de bacterii. O parte dintre acestea se hrănesc cu zahărul din resturile alimentare rămase pe dinți. Dacă resturile alimentare nu sunt înlăturate de pe dinți, bacteriile încep să metabolizeze zahărul și să producă acizi. Amestecul de bacterii și resturi alimentare – placa bacteriană – se depune pe dinți. Dacă nu este înlăturată periodic, aceasta se întărește și devine o ascunzătoare perfectă pentru bacterii.

Atacurile plăcii bacteriene. Acizii din placa bacteriană înlătură mineralele din smalțul dintelui. Aceasta duce la formarea unor mici găuri în smalț – stadiul inițial al cariei dentare. Procesul avansează în timp, iar smalțul este complet înlăturat în zona respectivă – acțiunea bacteriilor va afecta și stratul următor: dentina. Dentina este mai puțin dură în comparație cu smalțul dintelui și mai puțin rezistentă la acțiunea acizilor.

Dezvoltarea cariei dentare. Pe măsură ce caria dentară avansează, acidul rezultat din activitatea bacteriilor va mări cavitatea din dinte și va trece de stratul dentinei ajungând la pulpa dentară – aceasta conține nervi și vase de sânge. Bacteriile vor duce la inflamarea pulpei dintelui, iar pacientul va simți durere severă.

Complicații ale cariilor dentare

Cariile dentare sunt afecțiuni atât de comune încât pacienții pot să nu le ia în serios. Sunt părinți care consideră că nu are importanță dacă copii lor au carii dentare. Totuși, cariile pot duce la complicații serioase, chiar și pentru copiii care nu au încă dinții permanenți.

Complicațiile pot fi:

 • durere
 • abcese dentare
 • puroi în jurul dintelui
 • spargerea dinților afectați
 • probleme la mestecat
 • dinții permanenți cresc în poziții modificate în urma pierderii premature a dinților de lapte

Dacă problemele se agravează și cariile devin severe, pacientul se poate confrunta cu:

 • durere severă care împiedică pacientul să meargă la lucru sau la școală
 • probleme de nutriție datorate durerilor pe care pacientul le are în timpul meselor
 • pierderea dinților afectați
 • în cazuri rare, abcese dentare care pot duce la deces

Când trebuie să mergeți la stomatolog?

În majoritatea cazurilor, pacientul nu își dă seama când caria începe să se formeze. Din acest motiv sunt importante vizitele regulate la clinica stomatologică, chiar dacă aparent totul este în regulă. În cadrul consultului regulat, medicul stomatolog are șansa de a descoperi caria dentară în stadiu incipient și o poate trata, fără durere și fără complicații.

În situația în care aveți deja simptome, nu mai așteptați. Este important să vă programați cât mai repede la stomatolog pentru ca acesta să poată interveni prompt și eficient.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , ,