Cauzele care pot duce la extracții dentare

07 Ian 2015
Cauzele care pot duce la extracții dentare

Cauzele care pot duce la extracții dentare

Publicat în categoria: Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Unul dintre dezideratele stomatologiei moderne este acela de a vă păstra dinții naturali cât mai mult timp posibil – pentru toată viața, sperăm. De aceea, nu obosim niciodată să vă amintim să vă spălați pe dinți, să utilizați ața dentară și să veniți la clinica stomatologică pentru controale regulate și pentru ședințele de periaj profesional. Totuși, există situații în care unul sau mai mulți dinți vor trebui extrași. În aceste situații se poate ajunge din mai multe motive.

Trauma – un accident în timpul practicării unui sport, de exemplu – poate cauza spargerea dintelui sau fisurarea acestuia. Este posibilă o intervenție salvatoare prin utilizarea unei coroane dentare, de exemplu. Dar, în anumite situații, în funcție de cât de afectați sunt dinții, aceste intervenții de salvare nu sunt posibile, făcând necesară extracția dentară. De asemenea, cariile dentare avansate pot duce la extracții dentare. În aceste situații, dintele extras poate fi înlocuit cu un implant dentar, o soluție excelentă, atât din punct de vedere estetic, cât și datorită duratei de viață al implantului.

Aglomerările dentare. Există cazuri în care sunt extrași dinți pentru a pregăti pacientul pentru intervențiile de ortodonție. Obiectivul acesteia este de a alinia dantura, lucru imposibil în situația în care dinții pacientului sunt prea mari pentru a încăpea ordonat pe maxilar sau mandibulă.

Dinții de lapte nu cad la timp. În situația în care dinții de lapte ai copilului dumneavoastră nu cad la timp și dinții definitivi nu pot crește corect, se va recomanda extracția dentară.

Infecții. În situația cariilor adânci sau a fisurilor, atunci când acestea ajung până la pulpa dentară, bacteriile au drum deschis să provoace infecții. La unii pacienți acestea sunt atât de serioase încât tratamentele cu antibiotice nu dau rezultate. Pentru a preveni răspândirea infecției în organism, se impune extracția dentară.

Bolile parodontale. În cazul bolilor parodontale – afecțiune cronică de natură infecțioasă a gingiei care înconjoară dintele și a țesutului osos care susține dintele – poate deveni necesară extracția dintelui afectat.

Risc de infecție. La pacienții cu sistem imunitar compromis – în cazul tratamentelor de chimioterapie sau imediat după un transplant – riscul infectării unui dinte poate fi un motiv suficient pentru a se lua decizia de a-l extrage.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , ,