Ce alimente putem consuma vara pentru a ne păstra dinții sănătoși?
Publicat în categoria: Alimentație sănătoasă, Întrebări frecvente, Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiMulți oameni iubesc vara. Anotimpul cel mai însorit din an este și sezonul vacanțelor de relaxare după perioadele, uneori epuizante, de la locul de muncă. Vara este un anotimp în care se coc diferite fructe și legume, delicioase și sănătoase, care, dacă sunt consumate crude sau ușor preparate, ajută la îmbunătățirea sănătății orale și a celei generale. Este păcat să nu profităm de multitudinea de vitamine și substanțe prietenoase pentru organismul nostru, mai ales că în acest timp ele se găsesc din abundență.
Am încercat să listăm mai jos, câteva dintre cele mai importante fructe și legume care apar în această perioadă și al căror consum ajută organismul să își păstreze sănătatea și să se pregătească pentru a face față cu succes unui nou anotimp rece.
Fructele de pădure, tomatele și strugurii
Fructele de pădure, tomatele, strugurii timpurii sunt alimente excelente pentru a ne asigura necesarul de elemente sănătoase în organism. Ele trebuie consumate din belșug – vor ajuta la întărirea sănătății generale a organismului.
Acestea sunt bogate în magneziu, potasiu, calciu, vitamina C, acid folic, diverși antioxidanți, toate, elemente esențiale pentru o bună sănătate orală. Consumul acestor fructe și legume, mai ales ca înlocuitori pentru alimente din carne procesată sau dulciuri, vor avea drept rezultat o revigorare a organismului și eliminarea riscurilor pe care alimentele nesănătoase le aduc.
Pentru pacienții care se recuperează după intervenții chirurgicale sau proceduri stomatologice mai complicate, vitamina C este esențială în procesul de vindecare. Consumată în cantități optime, vitamina C va crește viteza de recuperare a organismului.
Consumul de fructe și legume proaspete, din categoria menționată, vor duce la scăderea riscului apariției cancerului oral și a altor afecțiuni care pot pune viața în pericol. Toate aceste beneficii vin împreună cu o savoare naturală și un gust fantastic – nici un om preocupat de sănătatea sa nu trebuie să rateze această perioadă a anului.
Porumbul tânăr (baby corn)
Când porumbul este consumat tânăr, fiert în apă sau fiert la abur ori copt, organismul uman beneficiază de o infuzie de sănătate datorită bogăției de fibre, magneziu, fosfor, tiamină și vitamina C. Toate aceste elemente sunt importante pentru sănătatea orală.
Pentru a elimina riscul ca amidonul din porumb să stimuleze activitatea bacteriilor care produc acizi la nivelul cavității orale, este importantă menținerea unei bune igiene dentare după masa la care s-a consumat porumb. Aceasta se va face prin spălatul dinților și utilizarea aței dentare, mai ales dacă s-a întâmplat ca resturi de mâncare să rămână în spațiile dintre dinți.
Cireșele
Cireșele sunt fructe cu sâmburi; partea roșie și cărnoasă este delicioasă, dar sâmburii nu sunt comestibili și pot fi toxici, dacă sunt înghițiți în exces.
Cireșele își iau culoarea roșie de la antocianii pe care îi conțin. Aceștia sunt compuși antioxidanți care pot reduce durerea, inflamațiile, riscul de apariție a cancerului sau a bolilor de inimă. Fructul este bogat în vitamina A, vitamina C, E , potasiu, magneziu, fier, acid folic și fibre. Consumul acestor fructe poate reduce inflamația gingiilor (mai ales în cazul unei gingivite) și îmbunătățirea sănătății orale și generale a organismului.
Nu uitați însă că, alături de o alimentație sănătoasă, pentru o bună sănătate orală, trebuie menținută o igienă dentară riguroasă în fiecare zi și trebuiesc respectate vizitele regulate la stomatolog. Fiți siguri că, toate aceste condiții îndeplinite, zâmbetul dumneavoastră va fi unul strălucitor și cald, excelent pentru un concediu relaxant și de neuitat.
Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: acid folic, antociani, ața dentară, boli de inimă, calciu, cancer oral, dinți, dinți sănătoși, fibre, fier, fosfor, gingii, gingivită, igiena dentară, igienă dentară riguroasă, inflamația gingiilor, magneziu, potasiu, sănătatea orală, spălatul pe dinți, stomatolog, tiamină, vitamina A, vitamina C, vitamina E