Ce este bruxismul?

15 Ian 2015
Ce este bruxismul?

Ce este bruxismul?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Bruxismul este un obicei care afectează aproximativ 8 – 10% din populație. Se caracterizează prin scrâșnitul dinților și încleștarea mandibulei, acțiuni care duc în timp la tocirea dinților, la afecțiuni dentare, dureri ale mandibulei și dureri de cap. Bruxismul se manifestă atât la copii cât și la adulți, unde este mai des întâlnit în intervalul de vârstă 25 – 44 ani.

Bruxismul este clasificat în bruxism diurn și bruxism nocturn. În cazul bruxismului diurn, pacientul își încleștează involuntar dinții ca reacție la anumiți stimuli. De regulă, acesta nu duce la tocirea dinților. Bruxismul nocturn este caracterizat de scrâșnirea ritmică și involuntară a dinților și duce la tocirea dinților și fisurarea smalțului acestora.

Bruxismul este mai departe clasificat în bruxism primar (care apare fără nici o condiție medicală prealabilă) și bruxismul secundar, în cazul în care o condiție medicală sau psihiatrică este cunoscută. Încleștările dinților observate în timpul stărilor de veghe în bruxismul secundar, pot fi asociate cu anumite medicamente pe care pacientul le ia, cum sunt antidepresivele, boala Parkinson, depresia sau stările de anxietate puternică.

Bruxismul poate fi rezultatul unei tulburări de somn. Studiile au evidențiat o legătură puternică între apneea nocturnă (episoade de oprire a respirației în timpul somnului) și bruxism.

O altă cauză a bruxismului o constituie problemele ortodontice, spațieri sau înghesuiri dentare, malpoziții sau problemele protetice.

Dintre complicațiile care pot apărea în timp datorită bruxismului, amintim: tocirea și ciobirea dinților, clătinarea dinților, vătămarea osului alveolar, afecțiuni ale articulației temporomandibulare, dureri de cap cronice, modificarea mușcăturii.

Pentru a vă proteja dinții în timpul somnului, atunci când se bănuiește că aveți bruxism, stomatologul vă poate recomanda purtarea unei gutiere dentare. În situația în care bruxismul este cauzat de probleme ortodontice sau probleme protetice, acestea vor fi mai întâi corectate.

Gutiera pentru bruxism este un mulaj individualizat al dinților pe una dintre arcade (maxilară sau mandibulară), cu duritate, flexibilitate și grosime variabile, care acționează ca un spațiator pentru dinți în cavitatea bucală, împiedicând atingerea și tocirea acestora. Chiar dacă se pot găsi și în farmacii, acestea nu sunt recomandate, deoarece, nefiind construite special pentru dantura pacientului care le poartă, ci având un design universal, vor crea probleme de acomodare și vor descuraja purtarea lor. Pentru variante confortabile și ușor de purtat, pacientul trebuie să se prezinte la medicul stomatolog; acesta va face un mulaj al dinților care va folosi ca suport pentru construcția unei gutiere individualizate pentru dantura persoanei solicitante.

Dacă dumneavoastră sau cineva cunoscut se confruntă cu bruxismul și doriți să aflați mai multe despre acesta, medicii noștri stomatologi vă stau la dispoziție la clinica stomatologică ArtDent din București. Vă invităm să ne contactați în vederea stabilirii unei consultații, utilizând datele din pagina de contact sau formularul de programare on-line.

Vă mulțumim și vă așteptăm.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,