Ce este o coroană dentară?

13 Ian 2015
Ce este o coroană dentară?

Ce este o coroană dentară?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Din păcate, oricine poate experimenta probleme dentare cum ar fi: dinți rupți sau sparți, dinți cariați sau dinți pătați. Când cineva trece prin astfel de situații, trebuie să țină seama că acestea pot fi tratate de către un medic stomatolog, care are mai multe opțiuni pentru remedierea acestor tipuri de probleme. Când va alege tratamentul, stomatologul va ține seama de mai mulți factori: de cât de cariat este dintele, de cât de fisurat este dintele, de starea de sănătate a cavității orale, de vârstă, etc. Odată ce toți acești factori sunt analizați, dentistul va decide asupra variantei de tratament pe care o va alege pentru a „repara” dintele. Una dintre cele mai populare variante de tratament alese este coroana dentară din porțelan.

Ce este o coroană dentară?
Coroanele dentare sunt lucrări dentare (mai precis protetice) care acoperă sau învelesc partea vizibilă a unui dinte. Coroana dentară reface aspectul natural și sănătos al danturii, mascând complet dintele cu probleme.

Din ce sunt făcute coroanele dentare?
Coroanele dentare pot fi realizate din diferite tipuri de materiale, fiecare având avantaje și dezavantaje. Coroanele dentare preferate atât de medicii stomatologi cât și de pacienți, sunt cele fabricate din porțelan. Acestea fac dantura să arate natural, sunt rezistente la pete și au o durată de viață mare. Totuși, cele mai rezistente coroane sunt cele din metal. Coroanele dentare din metal sunt cu toate acestea nepopulare, datorită culorii ne-naturale.

Lucrarea dentară de plasare a coroanei dentare pe dintele afectat este, de regulă, un proces format din doi pași. Pregătirea dintelui pentru coroana dentară este un pas crucial. Aceasta implică îndepărtarea anumitor porțiuni din dintele cu probleme pentru a crea spațiu de montare a coroanei dentare pe dinte. Va fi realizat un mulaj al dintelui în cauză (dar și a dinților vecini acestuia). Mulajul este utilizat pentru crearea coroanei dentare. În intervalul de timp necesar procesului de fabricare al coroanei dentare, stomatologul va instala o coroană dentară temporară, pentru a proteja dintele.

După ce coroana dentară a fost plasată pe dinte, este esențială menținerea unei igiene orale riguroase. Aceasta va preveni formarea cariilor sub coroana dentară. De asemenea, este foarte important să efectuați controale regulate la medicul stomatolog.

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați clinica stomatologică Artdent din București. Specialiștii noștri în protetică dentară vă stau la dispoziție. Puteți face o programare pentru un consult stomatologic utilizând datele de contact sau formularul de programare online.

Vă mulțumim și vă așteptăm.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,