Ce poți face când ai dinți sensibili?

22 Dec 2014
Ce poți face când ai dinți sensibili?

Ce poți face când ai dinți sensibili?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente, Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Sensibilitatea dentară poate afecta unul sau mai mulți dinți. Este frecventă la consumul alimentelor fierbinți, reci, dulci sau amar. Câteodată, și aerul rece poate afecta dinții. Durerea poate fi ascuțită și bruscă.

Care este cauza dinților sensibili?
Sensibilitatea dentară apare atunci când gingiile se retrag și expun dentina. Dentina este un țesut calcifiat, dens, cu o densitate mai mică decât a smalțului, dar cu elasticitate mai mare. Dentina delimitează o cavitate care, la nivelul coroanei dentare este numită camera pulpară și la nivelul rădăcinii poartă numele de canal radicular. Este străbătută de canaliculi, dispuși radial, atât la nivelul coroanei dentare cât și la nivelul rădăcinii. Aceste mici canale permit elementelor declanșatoare ale sensibilității dentare să atingă nervii dinților, astfel apărând senzațiile de durere.

Alte elemente cauzatoare de sensibilitate dentară, sunt:

 • Tocirea dinților. În timp, spălatul brutal al dinților sau periajul dinților cu o periuță cu peri tari poate duce la tocirea smalțului dinților și expunerea dentinei. La fel se întâmplă și în cazul scrâșnirii dinților.
 • Cariile dentare de la nivelul gingiilor.
 • Gingivita. Gingiile inflamate se pot retrage și pot expune rădăcina dinților.
 • Accidentele. Dinții ciobiți sau rupți pot fi afectați mai ușor de bacterii. Acestea pătrund în pulpă, cauzând inflamarea acesteia.
 • Încleștarea dinților. Scrâșnitul dinților sau încleștarea lor poate afecta smalțul dinților, ducând la expunerea dentinei.
 • Anumite produse de albire a dinților.
 • Vârsta. Sensibilitatea dentară se întâlnește cu precădere la pacienți cu vârsta între 25 și 30.
 • Placa bacteriană. Prezența plăcii bacteriene la rădăcina dinților poate cauza sensibilitate dentară.
 • Utilizarea pe termen lung a anumitor produse de curățare a cavității bucale. Anumite produse de spălare a cavității bucale pot conține acizi care pot agrava sensibilitatea dentară în cazul în care pacientul are dinți cu dentina expusă. Trebuie să cereți ajutorul medicului dentist în această situație; el va recomanda o soluție de spălare a gurii cu rezultate bune în situația dumneavoastră.
 • Alimentele acide. Alimentele și băuturile cu un conținut mare de acid, cum sunt citricele, tomatele, murăturile, pot ataca smalțul dinților și îl pot eroda, aceasta ducând la expunerea dentinei și la apariția sensibilității dentare.
 • Intervențiile stomatologice. Există intervenții stomatologice care pot cauza sensibilitate dentară, pentru o anumită perioadă de timp: detartrajul, aplicarea coroanelor dentare etc. Sensibilitatea dentară provocată de aceste intervenții va dispărea în 4 – 6 săptămâni.

Cum putem reduce sensibilitatea dentară?

În cazul apariției sensibilității dentare este indicat să mergeți la un consult stomatologic, pentru a determina cauzele, dar, există și metode de control a sensibilității dentare, pe care le puteți aplica chiar dumneavoastră.

 • Spălarea pe dinți și utilizarea regulată a aței dentare. Este indicat să vă spălați regulat dinții și să utilizați ața dentară, pentru a îndepărta toate resturile alimentare de pe dinți și din cavitatea bucală.
 • Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi. Periați dinții cu delicatețe și cu atenție, mai ales la nivelul gingiilor, pentru a nu le afecta.
 • Utilizarea unei paste de dinți pentru dinți sensibili. Spălarea regulată a dinților cu o pastă de dinți pentru dinți sensibili reduce sensibilitatea dentară.
 • Atenție la alimentație. Evitați alimentele și băuturile care conțin acid.
 • Nu scrâșniți dinții. Noaptea, poate fi purtată o gutieră.
 • Aveți grijă să treceți pe la clinica stomatologică pentru un consult la fiecare șase luni, chiar dacă nu aveți probleme. Controalele regulate pot preveni afecțiuni dureroase ale dinților.
Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,