Ce să NU faci cu periuța de dinți
Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiPeriuța de dinți este un instrument esențial în menținerea igienei dentare. Din păcate, multe persoane nu-i acordă suficient de multă atenție sau importanță. Țineți cont de faptul că, deși este un instrument important în curățarea dinților, prin îndepărtarea plăcii bacteriene, periuța de dinți poate deveni periculoasă pentru sănătatea dumneavoastră mai ales atunci când nu este întreținută corespunzător.
Iată câteva reguli importante, referitoare la întreținerea periuței de dinți:
- Nu vă atașați de periuța de dinți. Regula de bază este să vă schimbați periuța de dinți la fiecare trei luni. Când remarcați că periuța de dinți începe să aibă perii uzați, atunci este momentul să-i spuneți „la revedere”. O periuță uzată nu vă va curăța dinții corespunzător și, astfel, se va acumula pe dinți placă bacteriană. În plus, periuțele uzate adună bacterii care pot provoca diverse afecțiuni gingivale. Dacă ați fost răcit sau ați avut o infecție, schimbați periuța pentru a evita o reinfectare.
- Imediat după utilizare, nu puneți periuța de dinți în cutia ei sau nu-i puneți capacul de protecție. Întrucât mediul umed este prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor, periuța de dinți trebuie să fie lăsată să se usuce în mod natural, într-un spațiu deschis. Așezați periuța de dinți în suportul ei, cu perii în sus, pentru a se usca mai ușor.
- Nu clătiți în grabă periuța de dinți, după utilizare. Înainte de a lăsa periuța de dinți să se usuce complet, este indicat să o clătiți foarte bine sub jet de apă, pentru a îndepărta pasta de dinți si alte resturi alimentare rămase în perii acesteia.
- Nu depozitați periuța de dinți într-un spațiu închis sau aproape de vasul de toaletă. Bacteriile ce se ridică în aer când se trage apa, pot să ajungă pe periuța de dinți. Așadar, periuțele de dinți trebuie să fie păstrate în spațiu deschis, dar la cel puțin 2 metri de vasul de toaletă.
- Nu împrumutați și nu folosiți în comun periuța de dinți. Oricât de apropiați sunteți de alte persoane, nu împrumutați și nu utilizați în comun periuța de dinți. Prin utilizarea în comun a periuței de dinți se pot transmite ușor germeni, bacterii, virusuri (viroze comune sau chiar hepatita). De asemenea, oricât de simpatic vă este animalul de companie, nu-l lăsați să se joace cu periuța dumneavoastră de dinți.
Dacă depozitați mai multe periuțe de dinți în același suport, este important ca perii acestora să nu se atingă, pentru a evita răspândirea bacteriilor de la o periuță la alta.