Controlul și tratamentul dentofobiei

13 Ian 2015
Controlul și tratamentul dentofobiei

Controlul și tratamentul dentofobiei

Publicat în categoria: Teama de stomatolog Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Se estimează că aproximativ 75% dintre adulți se confruntă cu teama de stomatolog. Dintre aceștia, 5 – 10 % experimentează o teamă extremă de medicul dentist. Teama lor este atât de mare încât vor evita vizitele la stomatolog chiar și atunci când se confruntă cu dureri cauzate de anumite afecțiuni stomatologice, care ar necesita tratamentul prescris de un specialist. Aceștia sunt pacienții care se confruntă cu dentofobia. Datorită dentofobiei, pacienții pot dezvolta în timp afecțiuni dentare serioase. Pentru această categorie de pacienți este important de știut că există modalități prin care teama poate fi depășită.

Există câteva modalități de control și tratare a dentofobiei și acestea pot porni de la tratamente comportamentale și pot merge până la utilizarea medicamentelor.

Tratamentele comportamentale implică atenția unui medic specialist psiholog. Acesta va învăța pacientul să își controleze și să combată sentimentul de teamă extremă, astfel încât să poată accepta vizitele la stomatolog.

Există de asemenea tehnici de relaxare prin care teama poate fi diminuată. Exercițiile de respirație, de relaxare a musculaturii pot ajuta pacientul să se relaxeze pe scaunul de consult stomatologic. Psihologul poate încerca și desensibilizarea sistematică pentru a reduce anxietatea și fobiile. Prin această metodă, pacientul este expus în mod gradat la situația care declanșează frica, până când acesta este capabil să combată sentimentul de teamă fără asistență.

O altă metodă de control a dentofobiei este utilizarea medicamentelor – de la calmante ușoare până la anestezie generală. Unele clinici stomatologice vor folosi inhalosedarea pentru sedarea conștientă a pacienților. Această metodă îi va permite pacientului să primească tratamentul stomatologic și să fie conștient în timpul acestuia, comunicând cu medicul dentist.

Odată ce pacientul se informează și înțelege ce înseamnă dentofobia, poate încerca și singur să controleze sentimentul de teamă. El poate discuta cu medicul stomatolog despre temerile sale și îi poate cere acestuia o întâlnire înainte de a efectua orice fel de intervenție stomatologică. Această primă întâlnire îl va ajuta să își diminueze sentimentul de teamă pe care îl experimentează în prezența dentistului. De asemenea, aducerea unui obiect anti-stres la cabinetul stomatologic poate ajuta la reducerea anxietății. Muzica de relaxare ascultată la căștile smart-phone-ului în sala de așteptare a clinicii stomatologice sau prezența unui membru al familiei sau a altei persoane dragi poate ajuta pacientul cu dentofobie să își controleze mult mai bine senzația de teamă. Înainte de vizita la stomatolog, pacientul poate încerca tehnici de meditație sau gândire pozitivă pentru ca vizita să fie un succes.

Dentofobia este o afecțiune care poate fi controlată și tratată. Este important ca pacientul să o înțeleagă și să caute ajutor specializat, atunci când nu reușește să o controleze singur.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , ,