Cum afectează stresul sănătatea orală?

11 Iun 2015
Cum afectează stresul sănătatea orală?

Cum afectează stresul sănătatea orală?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Orice persoană experimentează stresul, în diverse situații, unele mai mult decât altele. Stresul îl poate afecta atât fizic cât și psihic pe cel care îl experimentează – poate cauza anxietate, atacuri de panică, insomnie, iritabilitate etc.
Stresul afecteaza nu doar organismul și mintea persoanei ci și starea de sănătate orală a acesteia. Au fost efectuate studii care au evidențiat legătura strânsă dintre stres, efectele sale și sănătatea orală a pacienților. Se știe acum că, stresul este un element care contribuie la apariția următoarelor afecțiuni:

  • Bruxism. Persoanele stresate nu au un somn odihnitor și își pot încleșta dinții în timpul nopții. Dacă medicul stomatolog a observat că aveți bruxism, el vă poate prescrie o gutieră dentară pe care să o purtați în timpul nopții pentru a preveni tocirea și afectarea dinților.
  • Afte. Nu se cunoaște cu exactitate ce cauzează apariția aftelor, dar se știe că stresul poate constitui un factor declanșator, alături de altele. Chiar dacă nu sunt periculoase și trec de regulă fără tratament, aftele pot fi foarte dureroase.
  • Gura uscată. Această condiție poate fi efectul medicației anti-stres pe care un pacient o poate lua.
  • Sindromul „gurii în flăcări”. Problemele psihologice determinate de stres reprezintă o parte din cauzele cunoscute care determină sindromul „gurii în flăcări”. Acesta se caracterizează printr-o senzație de arsură cronică a limbii, buzelor, gingiilor sau a cerului gurii.
  • Lichenul plan bucal. Lichenul plan bucal este o maladie inflamatorie cronică care poate afecta atât tegumentele, cât şi mucoasa orală. Se caracterizează prin ulcerații ale cavității orale. Există specialiști care consideră că una dintre cauzele care determină maladia o reprezintă stresul.
  • Afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare. Stresul poate afecta articulația temporo-mandibulară datorită unor reacții cum sunt: încleștările dinților, scrâșnitul dinților, etc, reacții pe care o persoană le poate avea în situații solicitante.
  • Afecțiuni gingivale. Studiile au demonstrat că stresul afectează pe termen lung sistemul nostru imunitar. Drept consecință, pacienții cu un sistem imunitar slăbit, sunt expuși unui risc mai mare de infecții, inclusiv la nivelul cavității orale.

Alți factori de risc

După cum se poate concluziona până aici, stresul poate afecta direct starea de sănătate orală. Uneori există și alte efecte ale stresului, în special asupra practicilor de igienă orală zilnică. Pacienții stresați tind să neglijeze spălatul pe dinți sau utilizarea aței dentare. De asemenea, persoanele stresate nu respectă întotdeauna o alimentație sănătoasă – datorită lipsei de timp optează pentru alimente bogate în zahăr, care consumate, împreună cu neglijarea igienei orale vor duce în timp la apariția cariilor dentare.

Pacienții care sunt expuși la o doză mare de stres și care se confruntă cu anumite afecțiuni stomatologice care provoacă durere, pot deveni mult mai sensibili la aceasta. Intensitatea durerii va fi percepută ca fiind mai mare datorită abilității scăzute a organismului stresat de a tolera senzațiile dureroase.

Este timpul să vă de-stresati!

Dacă sunteți stresați nu uitați de sănătatea dumneavoastră orală. Acordați timpul necesar igienei orale riguroase și nu recurgeți la fumat sau alcool pentru a reduce stresul. Aceste vicii pot da dependență și au efecte negative asupra sănătății orale și generale a organismului. În schimb, acordați-vă mai mult timp – chiar dacă pare greu, nu este. Respectați timpul mesei și consumați alimente sănătoase, faceți sport și dormiți mai mult. Dacă suferiți de anxietate sau depresie, căutați ajutor profesionist.

Dacă sunteți îngrijorat că starea dumneavoastră de sănătate orală nu este tocmai bună, mergeți la medicul stomatolog pentru un consult. Acesta vă va îndruma pe calea ce trebuie urmată pentru a recâștiga sănătatea orală afectată de stres.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,