Cum arată afecțiunile stomatologice cel mai des întâlnite?

08 Oct 2015
Cum arată afecțiunile stomatologice cel mai des întâlnite?

Cum arată afecțiunile stomatologice cel mai des întâlnite?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Probabil că auziți des că o bună igienă orală ajută la prevenirea afecțiunilor stomatologice cum sunt: gingivita, cariile dentare, parodontita etc. Este adevărat, dar cum arată în realitate și cum afectează cavitatea bucală aceste afecțiuni? În acest articol ne propunem să prezentăm imagini ale celor mai des întâlnite afecțiuni stomatologice, pentru a-i ajuta pe cititori să le distingă mai ușor atunci când le observă la propria dantură sau la cei apropiați sau cunoscuți. De asemenea, pentru fiecare afecțiune stomatologică prezentată vor fi listate și informații legate de simptomatologie și moduri de tratament. Trebuie specificat totuși că acest articol are doar scop de informare și nu înlocuiește sfatul medical individual. Doar un medic stomatolog sau un alt medic calificat poate stabili un diagnostic in cazul dumneavoastră.

Herpes bucal

Herpesul bucal se prezintă sub forma unor vezicule pruriginoase pline cu fluid, care erup pe buze. Virusul răspunzător pentru apariția acestor vezicule este virusul herpes simplex, tip 1. Odată intrat în organism, virusul devine rezident în stare latentă. În cazul unui atac viral, virusul se multiplică, producându-se leziunile văzute la suprafața pielii. Virusul este extrem de contagios și poate fi trecut de la o persoană la alta cu ușurință în intervalul manifestării primelor simptome (primele mâncărimi) și până la vindecarea completă a leziunilor. Leziunile trec, de regulă, în una sau două săptămâni. Există medicație care poate fi prescrisă de un medic stomatolog pentru vindecarea mai rapidă a leziunilor.

Cariile dentare

Cariile dentare sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni stomatologice, atât în cazul adulților cât și în cel al copiilor și adolescenților. Potrivit statisticilor, orice persoană va suferi de această afecțiune măcar o dată în viață. Primele simptome pot trece neobservate dar pe măsură ce caria avansează, pacientul poate simți durere, resturile alimentare pot rămâne în cavitatea creată de carie, dintele afectat poate fi sensibil la alimentele calde, reci sau foarte dulci. În funcție de severitatea lor, când pacientul ajunge la medicul stomatolog, cariile vor fi curățate și plombate sau pacientul va fi supus unei intervenții de obturație de canal. Dacă dintele nu mai poate fi salvat, el va trebui extras. Pentru a reduce riscul apariției cariilor spălați-vă pe dinți de două ori pe zi, utilizați ața dentară o dată pe zi, consumați rar alimente cu un conținut mare de zahăr și respectați vizitele regulate la stomatolog.

Dinți rupți (fracturați)

Dacă obișnuiți să ronțăiți alimente dure, cum ar fi dropsurile, cuburile de gheață, să spargeți în dinți nuci sau sâmburi de fructe sau aveți un piercing în cavitatea bucală, riscați să ajungeți la medicul stomatolog cu un dinte (sau mai mulți) fracturat. În această situație puteți simți durere, dacă fractura este severă.

În cazul în care experimentați astfel de situații, mergeți cât mai repede la stomatolog. O fractură mică poate fi ușor corectată. În celelalte situații, există modalități de rezolvare a problemei, modalități alese de medicul stomatolog după o consultație amplă.

Bruxismul (sau scrâșnitul dinților)

Pacientul cu bruxism își încleștează sau își scrâșnește dinții în mod involuntar, în special în timpul somnului. Această afecțiune, pe o perioadă suficient de mare de timp, va duce la eroziunea dinților. Pacientul poate experimenta dureri de cap, dureri de urechi sau dureri în articulația maxilară. Dinții pot căpăta o culoare gălbuie, datorită erodării stratului alb de la exterior.

O vizită la medicul stomatolog vă va permite fabricarea unei gutiere pe care o puteți purta în timpul somnului pentru a proteja dinții. Dacă sunteți o persoană stresată, va trebui să căutați modalități de relaxare. Stresul este unul din cauzele bruxismului.

Gingivita

Gingivita reprezintă infecția țesutului gingiei, cauzată de bacteriile din placa bacteriană. Pacientul cu gingivită va avea gingii înroșite, care sângerează ușor. Există posibilitatea apariției respirației urât mirositoare. Totuși, deoarece gingivita nu este dureroasă, pacientul poate să nu observe că are gingiile afectate.

Pacienții care riscă să se confrunte cu gingivita, sunt de obicei pacienții care neglijează practicile unei bune igiene orale: spălatul pe dinți, utilizarea aței dentare. De asemenea, fumătorii sunt și ei expuși unui risc mai mare de apariție a gingivitei. Pacienții cu diabet sau cei care se află sub anumite tratamente precum și femeile însărcinate se pot confrunta cu gingivita.

Gingivita poate fi ușor tratată în stadiul incipient. De aceea este bine să respectați vizitele regulate la stomatolog, mai ales dacă faceți parte din tipurile pacienților cu risc mai mare, enumerate mai sus. De asemenea, respectare unei bune igiene orale acasă, va reduce mult riscul apariției unei astfel de afecțiuni.

Parodontita


Parodontita reprezintă o afecțiune gingivală avansată și poate cauza pierderea dinților la persoanele adulte. Există simptome: sângerări gingivale, gingii umflate, respirație urât mirositoare persistentă, senzația de gust ciudat, pierderi de dinți. Gingiile se retrag și expun părțile inferioare ale dinților. Este important să mergeți cât mai urgent la medicul stomatolog pentru a primi îngrijiri și a evita pierderile dinților.

Aftele bucale

Aftele bucale sunt ulcerații dureroase apărute la nivelul cavității orale, de regulă pe limbă, pe buze sau obraji. Cauzele pot fi diverse și sunt încă studiate, dar se acceptă că acestea apar la pacienții cu un sistem imunitar slăbit, la fumători, în anumite perioade de stress, ca urmare a consumului anumitor alimente sau în perioada sarcinii. Sunt mai întâlnite la pacienții femei.

Aftele bucale nu sunt contagioase și se vindecă de obicei de la sine după una sau două săptămâni. Există anumite remedii pentru durere, pe care un medic stomatolog le poate recomanda. Este indicat ca până la vindecare să nu fie consumate alimente picante sau acide pentru că acestea pot irita ulcerația.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,