Cum ne ajutăm copilul să depășească frica de medicul stomatolog?

16 Ian 2015
Cum ne ajutăm copilul să depășească frica de medicul stomatolog?

Cum ne ajutăm copilul să depășească frica de medicul stomatolog?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente, Mămici și viitoare mămici, Sfaturi în stomatologie, Teama de stomatolog Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Vizitele copilului la medicul stomatolog sunt importante pentru ca cel mic să poată avea o sănătate excelentă a cavității bucale și pentru a-l deprinde cu obiceiuri sănătoase în ceea ce privește sănătatea orală. Însă, din punctul copilului de vedere, vizita la medicul stomatolog poate reprezenta un eveniment înfricoșător. Mediul necunoscut plin de zgomote ieșite din comun și persoanele necunoscute din jurul său, fac din vizită un moment neplăcut pentru cel mic.

Pentru a face vizita mai plăcută pentru cel mic, puteți urma pașii de mai jos:

1. Începeți vizitele la stomatolog când copilul este mic
Cu cât prima vizită la medicul stomatolog este mai devreme, cu atât mai bine. Este bine ca primele vizite la medicul stomatolog să înceapă cam de la vârsta de trei – patru ani.

2. Nu îi povestiți foarte multe înainte de prima vizită
Când vă pregătiți copilul pentru prima vizită la stomatolog, evitați să îi dați prea multe detalii. Astfel veți evita multitudinea de întrebări care se pot naște, și răspunsurile pe care dacă le veți da pot trezi sentimente de anxietate. Păstrați atitudinea pozitivă când prezentați evenimentul, dar nu îi faceți copilului promisiuni false. Dacă se constată că cel mic va avea nevoie de tratament stomatologic, iar dumneavoastră i-ați promis că totul va fi bine înainte să ajungeți la clinica stomatologică, el își poate pierde încrederea atât în dumneavoastră cât și în medicul stomatolog.

3. Atenție la cuvintele pe care le folosiți!
Când îl pregătiți pe cel mic pentru vizita la medicul stomatolog nu folosiți cuvinte care sugerează durere. Lăsați echipa de profesioniști să îi povestească celui mic ce se va întâmpla, mai ales dacă apar situații în care se pune problema unui tratament stomatologic. Îi puteți spune celui mic doar că medicul dentist va căuta „gândăceii de zahăr” pentru a-i scoate dintre dințișorii lui. De asemenea, o altă idee ar fi să îi spuneți celui mic că medicul stomatolog îi va verifica zâmbetul și îi va număra dințișorii. Utilizați cuvinte precum „dințișori curați”, „dințișori puternici”, „dințișori sănătoși” pentru a face ideea vizitei la dentist atrăgătoare pentru cel mic.

4. Jucați-vă cu cel mic de-a vizita la stomatolog
Înainte de prima vizită la medicul stomatolog jucați-vă cu cel mic de-a dentistul și pacientul. Tot ce aveți nevoie este o periuță de dinți. Numărați dințișorii celui mic începând cu cifra „1” sau cu litera „A”. Evitați să reproduceți sunetele frezei dentare sau a altor instrumente stomatologice. Explicați-i celui mic în ce fel medicul stomatolog îi va verifica dințișorii – puteți utiliza și o oglindă. Îndemnați-l apoi pe cel mic să se joace cu animăluțele de jucărie, pretinzând că le spală dinții cu periuța de dinți. Scopul este să îl familiarizați pe copil cu ideea vizitei la stomatolog.

5. Nu faceți analogii cu vizitele dumneavoastră
Unii părinți își iau copiii cu ei atunci când au întâlnire cu medicul stomatolog, dar experiții spun că este greșit. Chiar și adulții pot avea sentimente de teamă și neliniște în legătură cu propria vizită la dentist, iar cei mici pot prelua aceste sentimente. Poveștile despre extracțiile dentare, plombe dentare sau alte povești negative pe care cel mic le poate auzi, pot induce un sentiment de anxietate în legătură cu medicul stomatolog.

6. Fiți pregătiți de agitație
Este normal ca un copil cu vârstă mică să plângă și să refuze să fie consultat de un străin. Este important să vă păstrați calmul și țineți minte că medicul stomatolog și ceilalți membrii ai echipei sunt obișnuiți cu astfel de comportamente și de regulă au soluțiile potrivite pentru a rezolva situația. Lăsați-i pe ei să vă ghideze și lucrați împreună pentru a depăși momentul.

7. Evitați promisiunea unei recompense
Mulți experți sunt de părere că promisiunile făcute copiilor pentru a obține un anumit comportament din partea lor la dentist nu sunt recomandate. Promisiuni de genul „Dacă nu plângi și ești cuminte la stomatolog, vei primi o bomboană” îl va face pe cel mic să se întrebe ce este așa de rău la dentist încât îl va face să plângă. Promisiunea unui dulce cu zahăr va transmite, de asemenea, mesajul greșit către cel mic și va intra în contradicție cu mesajul medicului stomatolog care îi va expune pericolul carierii dințișorilor datorită dulciurilor.
După ce vizita se încheie, lăudați-vă copilul pentru că a fost cuminte și curajos. Din când în când îl puteți surprinde cu o mică jucărie.

8. Subliniați importanța unei bune igiene orale
Învățați-vă copilul că vizitele la stomatolog sunt necesare, și nu sunt opționale, pentru ca medicul dentist să se îngrijească de dințișorii lui iar el să poată mânca. Îi puteți explica și că dentistul se va asigura că dințișorii lui vor fi sănătoși pentru ca el să poată avea un zâmbet frumos când va crește mare.

Igiena dentară este importantă. Este responsabilitatea părinților să le insufle copiilor obiceiuri sănătoase pentru ca ei să își poată proteja dantura pe care o vor folosi o viață. Este de asemenea foarte important modul în care aceste obiceiuri vor fi învățate de cei mici. Tratarea vizitelor la stomatolog cu superficialitate și transmiterea unor mesaje greșite către cei mici în legătură cu ceea ce se întâmplă în cabinetul medicului stomatolog, poate genera senzații de teamă care vor rămâne în subconștient pentru toată viața. S-a demonstrat că anumiți pacienți cu dentofobie la vârsta adultă au avut experiențe neplăcute în timpul primelor vizite la stomatolog în copilărie. De aceea, părinții trebuie să utilizeze multă răbdare și tact pentru a transmite copiilor mesajul potrivit despre vizita la stomatolog.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,