Cum scăpăm de respirația urât mirositoare?

10 Dec 2014
Cum scăpăm de respirația urât mirositoare?

Cum scăpăm de respirația urât mirositoare?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Respirația urât mirositoare (halena sau halitoza) poate fi o problemă jenantă. Într-o proporție destul de mare, aceasta poate afecta viața socială a pacientului și îi poate afecta încrederea în sine. Există multe cauze ale halitozei, cum ar fi: alimentele consumate, fumatul, o afecțiune medicală, etc.

Din fericire, pentru majoritatea cazurilor există metode simple și eficiente pentru a scăpa de respirația urât mirositoare și a avea un zâmbet proaspăt.

1. Spălatul mai des pe dinți și folosirea aței dentare.
În cele mai multe situații, principalul vinovat pentru halitoză este placa bacteriană, un strat lipicios care se depune pe suprafața dinților și găzduiește diverse bacterii. De asemenea, resturile de mâncare rămase printre dinți accentuează problema. Fiecare om trebuie să se spele pe dinți cel puțin de două ori pe zi și să curețe suprafețele intradentare utilizând ața dentară în fiecare zi. Dacă există o îngrijorare în legătură cu respirația, pacientul se poate spăla pe dinți și poate utiliza ața dentară mai des. Totuși, este nevoie de grijă, pentru a nu cădea în cealaltă extremă, aceea a spălatului pe dinți agresiv. Acesta poate afecta smalțul dinților în timp, mărind șansele apariției cariilor dentare.

2. Spălarea limbii
Depunerile care se formează în mod normal pe limbă, găzduiesc bacterii a căror activitate poate duce la apariția respirației urât mirositoare. Pentru a înlătura aceste depuneri, trebuie să vă spălați limba cu ajutorul periuței de dinți. Există periuțe de dinți care au și o suprafață specială pentru spălarea limbii. Limba trebuie spălată cu delicatețe pe toată suprafața, incluzând și partea din spate.

3. Evitarea mâncărurilor cu miros persistent
Între alimentele cu miros persistent, primele ple listă sunt: ceapa și usturoiul. Din păcate spălatul pe dinți după consumarea lor nu ajută. Substanțele volatile conținute de acestea ajung în sânge, de unde sunt expirate și crează mirosul specific, neplăcut. Singura modalitate de a nu ajunge în această situație este evitarea consumului acestora, în special înainte de a merge la lucru sau înaintea activităților sociale.

4. Renunțarea la fumat
Respirația urât mirositoare este unul dintre motivele pentru care fumatul nu este recomandat. Pe lângă halitoză, fumatul are și alte efecte nedorite: afectează gingiile și pătează dinții. De asemenea, crește mult riscul apariției cancerului oral.

Există și situații când cele enumerate mai sus nu au efect, de exemplu în cazul prezenței unei afecțiuni medicale, cum ar fi afecțiuni ale gingiilor și infecții parodontale. În aceste situații pacientul trebuie să se prezinte la medicul stomatolog pentru consult și tratament.

Dacă vă confruntați cu halitoza și aveți nevoie de un sfat din partea unui specialist, vă așteptăm la clinica stomatologică ArtDent București. Vă invităm să ne contactați în vederea stabilirii unei consultații, utilizând datele din pagina de contact sau formularul de programare on-line. Vă mulțumim și vă așteptăm.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , ,