De ce are sucul de portocale un gust rău după ce te speli pe dinți?

01 Iul 2016
De ce are sucul de portocale un gust rău după ce te speli pe dinți?

De ce are sucul de portocale un gust rău după ce te speli pe dinți?

Publicat în categoria: Curiozități, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Te-ai întrebat vreodată de ce sucul de portocale are un gust rău dacă îl consumi imediat ce te-ai spălat pe dinți?

Oamenii de știință consideră că de vină este lauril sulfatul de sodiu, un compus chimic ce se găsește în majoritatea pastelor de dinți.

Lauril sulfatul de sodiu (LSS) este un surfactant anionic adăugat în pasta de dinți și în multe alte produse cosmetice (șampoane, deodorante, săpunuri, demachiante, etc.). Această substanță chimică creează acea spumă în care se transformă pasta de dinți imediat ce începi periajul. În timp ce ajută la răspândirea pastei de dinți în cavitatea orală, creează, de asemenea, un efect de curățare; acea spumă îți dă senzația de gură curată.

Însă, lauril sulfatul de sodiu (LSS) are și alte proprietăți. Acest surfactant suprimă funcționarea receptorilor gustativi care percep gustul dulce, având astfel un efect inhibitor asupra gustului dulce al sucului de portocale. De asemenea, LSS distruge fosfolipidele din gură. Aceste grăsimi complexe acționează ca inhibitori ai receptorilor ce percep gustul amar.

Așadar, prin inhibarea receptorilor gustului dulce și prin distrugerea fosfolipidelor, LSS face gustul dulce imperceptibil și accentuează gustul amar din sucul de portocale.

Sursa: health.howstuffworks.com

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , ,