De ce cresc molarii de minte?

16 Ian 2015
De ce cresc molarii de minte?

De ce cresc molarii de minte?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Antropologii cred că măselele de minte, sau al III-lea set de molari, reprezintă răspunsul în evoluția strămoșilor noștri, la dieta aspră alcătuită din frunze, rădăcini, carne, hrană ce necesita multă putere de mestecare și avea ca rezultat eroziunea dinților. De-a lungul evoluției, apropiindu-ne de zilele noastre, modul în care oamenii au ajuns să își pregătească hrana și să o consume au făcut ca nevoia de molari de minte să nu mai existe.

De ce erupția molarilor de minte se produce mai târziu? Dezvoltarea danturii individului de-a lungul vieții, de la dinții de lapte până la cei permanenți se petrece într-o manieră organizată în anumite intervale de timp cu molarii primari apărând în jurul vârstei de șase ani, iar molarii secundari în jurul vârstei de 12 ani. Molarii de minte, care încep să se formeze în jurul vârstei de zece ani, reprezintă ultimul stadiu al dezvoltării danturii și vor erupe când individul ajunge la vârsta de 17 – 25 de ani. De aici și denumirea de molari de minte – se presupune că la această vârstă orice om a acumulat deja puțină înțelepciune.

Există oameni cărora nu le apar niciodată molarii de minte, dar pentru ceilalți, numărul acestora variază între unu și patru – în foarte rare cazuri, se întâmplă să apară mai mult de patru. Încă nu se știe cu exactitate de ce numărul molarilor de minte variază de la un individ la altul, dar pentru cei care numărul molarilor de minte este mai mare de patru, există o multitudine de probleme care trebuiesc rezolvate.

De-a lungul evoluției speciei umane, arcadele dentare au devenit mai mici, iar acest lucru face ca în zilele noastre să existe persoane pentru care erupția molarilor de minte să ducă la probleme care să necesite asistență de specialitate. De asemenea, există situații în care molarul de minte care a erupt parțial să creeze, cu țesutul din jurul lui, mediul ideal pentru coloniile de bacterii, care pot duce la infecții serioase.

Există pacienți la care apariția molarilor de minte se petrece fără nici un fel de problemă. Ei își pot folosi noul set de dinți fără incidente. Totuși, un studiu efectuat în SUA de către American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons estimează că aproximativ 85% dintre molarii de minte vor trebui extrași la un moment dat.

Aceeași asociație recomandă ca adulții care se gândesc să renunțe la molarii de minte, să facă acest lucru în perioada în care sunt tineri pentru a preveni orice fel de probleme care ar putea apărea și a beneficia de capacitatea de vindecare superioară a organismului la vârste mici. Pacienții care au depășit 35 de ani vor avea o perioadă de vindecare mai lungă decât cei de până în 30 de ani.

Oricum, înainte de a lua orice decizie referitoare la extracția molarilor de minte, este recomandat să faceți o vizită la medicul stomatolog pentru un consult și pentru a cere un sfat pertinent. Este posibil să nu aveți niciodată nevoie să renunțați la molarii dumneavoastră de minte.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , ,