De ce ne trezim dimineața cu halitoză?
Publicat în categoria: Întrebări frecvente Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiVă treziți dimineața și vă acoperiți repede gura cu mâna pentru ca partenerul sau partenera dumneavoastră să nu simtă respirația urât mirositoare? Halitoza de dimineață poate fi neplăcută și sigur nu reprezintă cel mai plăcut mod de a saluta ziua care tocmai a început.
Orice om are, după o noapte de somn, o respirație la trezire, cel puțin ciudată. Aceasta, dintr-un motiv simplu: în timpul somnului, secreția glandelor salivare scade. Gura dumneavoastră devine un incubator eficient de bacterii care produc respirația urât mirositoare cu care vă treziți dimineața.
Dacă sforăiți sau respirați cu gura deschisă, în timpul somnului, este foarte probabil ca gura să devină uscată, iar coloniile de bacterii de la nivelul cavității bucale să prolifereze.
Există și alte situații care favorizează reducerea secreției de salivă, peste noapte, înrăutățind halitoza. În aceste situații se pot afla persoanele vârstnice care iau diverse medicamente. Fumătorii vor avea o respirație urâtă dimineața. Fumatul reduce secreția de salivă și mărește temperatura în cavitatea orală, favorizând dezvoltarea coloniilor de bacterii ce produc respirația urât mirositoare.
Ce metode de tratament există pentru respirația urât mirositoare?
Spălați-vă pe dinți! Bacteriile care cauzează respirația urât mirositoare se acumulează între dinți și pe limbă, deci, menținerea unei igiene dentare riguroase va ameliora mirosul neplăcut al respirației de dimineață.
Când vă spălați pe dinți, fiți sigur că faceți asta timp de două minute și nu 35 – 40 de secunde așa cum fac mulți oameni.
După ce vă spălați pe dinți înainte de culcare, nu mai mâncați și nu mai beți nimic – mergeți direct în pat. În acest fel nu vor rămâne resturi de mâncare în cavitatea orală, din care să se hrănească bacteriile răspunzătoare de respirația urât mirositoare.
Când vă periați dinții, periați-vă și limba. Pe limbă se dezvoltă colonii de bacterii cauzatoare de respirație urât mirositoare – de fapt, acestea contribuie în proporție de 85% la apariția mirosului neplăcut. Veți constata că respirația dumneavoastră este mai proaspătă dimineața dacă vă periați și limba înainte să mergeți la culcare.
Utilizați ața dentară. Spălatul pe dinți nu va îndepărta toate particulele de mâncare din spațiile greu accesibile dintre dinți. De aceea, utilizarea aței dentare pentru a curăța aceste spații este importantă.
Folosiți apa de gură. Apa de gură obișnuită va împrospăta respirația doar temporar. De aceea este important să utilizați o apă de gură cu efect antibacterian. Aceasta va decima coloniile de bacterii responsabile pentru mirosul neplăcut, înlăturând astfel cauza acestuia. Clătiți atât cât este înscris pe ambalaj – dacă pe ambalaj sunt scrise 30 de secunde, atunci trebuie clătit 30 de secunde, astfel încât soluția să își poată face efectul.
Mergeți regulat la medicul stomatolog. Nu uitați să mergeți măcar o dată la șase luni la medicul stomatolog, pentru un control periodic. Dacă halitoza vă deranjează, nu vă simțiți jenat să îi cereți sfatul. Respectând ce vă spune medicul stomatolog veți avea sigur rezultate bune în lupta dumneavoastră cu halitoza.
Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: apa de gură, ața dentară, cavitatea bucală, dinți, halitoza, igiena dentară, medic, medic stomatolog, respirația urât mirositoare, spălatul pe dinți, stomatolog