Detartrajul – 8 motive pentru care aveți nevoie de el

15 Ian 2015
Detartrajul – 8 motive pentru care aveți nevoie de el

Detartrajul – 8 motive pentru care aveți nevoie de el

Publicat în categoria: Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

O bună igienă orală este importantă, nu doar din punct de vedere estetic, dar și pentru starea de sănătate generală a organismului. O igienă orală defectuoasă poate duce la o varietate de probleme de sănătate, precum afecțiuni ale gingiilor, infecții dentare, boli de inimă și multe altele. Vizitele regulate la stomatolog și detartrajul pot preveni aceste probleme, ajutându-vă să mențineți o bună igienă a cavității bucale.

Mai jos am enumerat 10 motive serioase, pentru care să nu uitați să vă programați la un detartraj:

1. Prevenirea cancerului oral
În timpul vizitelor la clinica stomatologică pentru ședința de detartraj, medicul stomatolog va face și un consult în care va verifica dacă există simptome ale cancerului oral. Cancerul oral are mari șanse de vindecare dacă este descoperit în stadiu incipient.

2. Prevenirea afecțiunilor gingivale
Afecțiunile gingivale reprezintă infecții ale țesutului gingiei și a osului care susține dintele și se constituie în principala cauză a pierderii dinților printre adulți. Dacă este diagnosticată și tratată în primele stagii, dintele poate fi salvat. Dacă nu, atunci afecțiunile avansează și produc modificări ireversibile a osului de susținere a dintelui. Controalele și ședințele regulate de detartraj, utilizarea aței dentare în fiecare zi pentru curățarea dinților și spălatul pe dinți de două ori pe zi reprezintă elemente cheie în evitarea afecțiunilor gingivale.

3. Menținerea unei bune stări generale de sănătate
Studiile recente au evidențiat o legătură între atacul de cord sau atacurile cerebrale și afecțiunile gingivale rezultate în urma unei igiene orale nesatisfăcătoare. Un detartraj, odată la șase luni ajută la menținerea sănătății dinților și a gingiilor, în consecință, eliminând riscul bolilor de inimă cauzate de infecții ale acestora.

4. Păstrarea danturii
De vreme ce afecțiunile gingivale reprezintă principala cauză ale pierderilor de dinți la adulți, controalele stomatologice și ședințele de detartraj regulate împreună cu rutina sănătoasă a spălatului pe zi și a utilizării aței dentare reprezintă acțiuni vitale de prevenție a căderii dinților. Dinții sănătoși contribuie la buna sănătate a organismului.

5. Identificarea problemelor dentare în fază incipientă
Medicul dentist va putea identifica primele simptome ale afecțiunilor dentare sau gingivale. Descoperirea acestora în stadiu incipient duce la tratarea lor imediată și oprirea evoluției spre dureri sau tratamente mult mai complicate.

6. Menținerea unei bune igiene orale
Medicul stomatolog va examina starea de sănătate a cavității orale și o va putea compara cu rezultatele de la verificările anterioare. Dacă va sesiza o înrăutățire a stării de sănătate cauzate de practici inadecvate de igienă orală, doctorul vă va putea atrage atenția și vă va recomanda ce trebuie făcut pentru a avea o igienă orală riguroasă, zi de zi.

7. Un zâmbet alb și strălucitor
Medicul dentist poate îndepărta pete de tutun, cafea sau ceai de pe dinți, în timpul ședințelor de detartraj. Aceasta va duce la un zâmbet mai alb și mai strălucitor.

8. Prevenirea respirației urât mirositoare
Studiile arată că aproximativ 85% dintre oamenii care au o respirație urât mirositoare persistentă, cunoscută sub numele de halitoză, au și probleme dentare. O igienă orală riguroasă este esențială pentru a preveni halitoza. Controalele stomatologice regulate și ședințele de detartraj reprezintă căile prin care veți avea întotdeauna o bună sănătate a cavității orale și vă veți feri de respirația urât mirositoare.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,