Diabetul și problemele cavității orale

07 Apr 2016
Diabetul și problemele cavității orale

Diabetul și problemele cavității orale

Publicat în categoria: Afecțiunile gingivale, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

În fiecare an, în data de 7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătății, pentru a marca fondarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în anul 1948. În acest an, tema Zilei Mondiale a Sănătății este diabetul, o boală care afectează milioane de oameni. În anul 2014, 422 de milioane de oameni erau afectați de diabet, cei mai mulți trăind în țări în curs de dezvoltare (conf. OMS).

În primul său raport global privind diabetul („Global report on diabetes”), OMS subliniază nevoia de intensificare a măsurilor necesare în prevenirea și tratamentul acestei boli. Conform OMS, factorii principali care determină creșterea numărului celor afectați de diabet sunt supraponderalitatea și obezitatea.

Diabetul poate afecta întregul organism, inclusiv cavitatea orală. Un nivel ridicat de glucoză în sânge poate cauza durere, infecții și multe alte probleme la nivelul cavității orale.

Atunci când diabetul nu este controlat, un nivel ridicat de glucoză din salivă ajută bacteriile dăunătoare să se înmulțească. Aceste bacterii formează pe suprafața dinților un biofilm moale, lipicios, numit și placă bacteriană. De asemenea, placa bacteriană se formează și ca urmare a consumului de alimente care conțin zaharuri sau amidon. Bacteriile de pe dinți pot determina apariția cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale, sau pot cauza respirația urât mirositoare.

În cazul persoanelor care suferă de diabet, afecțiunile gingivale pot fi mai severe și se vindecă mai greu.

Cele mai frecvente probleme apărute la nivelul cavității orale, în cazul persoanelor care suferă de diabet

 • Gingivita – o afecțiune gingivală, comună și ușoară, care se manifestă prin iritații, roșeață și umflarea (inflamația) gingiilor. (vezi aici)
 • Parodontita sau boala parodontală – afecțiune gingivală serioasă, care duce la distrugerea țesuturilor de susținere a dinților și la pierderea acestora. Parodontita reprezintă o stare evolutivă a gingivitei netratate la timp. Există studii care leagă parodontita de creșterea riscului de atac de cord, accident vascular și alte afecțiuni ce pun viața pacientului în pericol. (vezi aici)
 • Candidoza bucală – infecție la nivelul cavității orale, produsă de o ciupercă numită Candida. Această ciupercă se poate găsi, în limite normale, în cavitatea orală sau pe pielea oricărei persoane, însă, în cazul persoanelor care suferă de diabet, această ciupercă se poate înmulți necontrolat, determinând apariția candidozei. (vezi aici)
 • Xerostomia sau gura uscată – se caracterizează prin reducerea cantității de salivă secretată la nivelul cavității orale, fapt ce poate duce la apariția cariilor dentare și afecțiunilor gingivale. (vezi aici)
 • Glosodinia sau senzația de arsură a cavității bucale – senzație de arsură la nivelul cavității orale ce poate fi determinată și de un nivel anormal al glucozei din sânge.

Alte afecțiuni care pot să apară: răni sau ulcerații bucale care nu se vindecă, pete inchise la culoare pe dinți, durere la nivelul gurii, feței sau maxilarului, pierderea dinților, durere la mestecat, gust neplăcut în gură care nu dispare după periajul dinților.

Cum vă puteți menține sănătatea cavității orale

 • Țineți su control nivelul zahărului din sânge;
 • Respectați planul alimentar recomandat de un medic specialist;
 • Periajul dinților trebuie făcut de cel puțin două ori pe zi;
 • Utilizați o periuță de dinți cu peri moi și periați dinții cu blândețe, fără a vă răni gingiile;
 • Schimbați periuța de dinți la fiecare trei luni, sau mai devreme dacă periuța prezintă peri uzați;
 • Utilizați ața dentară și apa de gură;
 • Dacă aveți proteze dentare, îngrijiți-le cu rigurozitate (vezi aici);
 • Renunțați la fumat. Fumatul crește riscul apariției unor complicații diabetice serioase;
 • Nu uitați de vizitele regulate la stomatolog (cel puțin de două ori pe an).

 

Surse: www.niddk.nih.gov, www.who.int

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,