Dormitul cu gura deschisă poate afecta sănătatea dentară

11 Feb 2016
Dormitul cu gura deschisă poate afecta sănătatea dentară

Dormitul cu gura deschisă poate afecta sănătatea dentară

Publicat în categoria: Cariile dentare, Curiozități, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Oamenii de știință au descoperit că dormitul cu gura deschisă afectează la fel de mult dinții ca savuratul unei băuturi acidulate înainte de culcare.

Acest lucru se datorează faptului că respirația cu gura dechisă în timpul somnului determină uscarea cavității bucale, eliminându-se, astfel, efectul protector al salivei care are capacitatea naturală de a distuge bacteriile care produc aciditate în cavitatea orală.

Pe măsură ce nivelul de aciditate din gură crește, pe timpul nopții, apare eroziunea dentară și carierea dinților.

Cercetătorii consideră că această descoperire va explica observațiile stomatologilor, referitoare la faptul că persoanele care dorm cu gura deschisă prezintă o rată mai mare de producere a cariilor. La aceste persoane, cariile dentare se formează în partea din spate a gurii, pentru că această zonă tinde să se usuce mai mult ca cea din față.

Pacienții care suferă de astm sau de apnee obstructivă de somn sunt predispuși la respirația cu gura deschisă în timpul somnului, fiind astfel mai expuși riscului de apariție a cariilor dentare.

În condiții normale, nivelul PH-ul din gură – indicator al acidității și al alcalinității -se situează la nivelul de 7.7. Însă, potrivit studiului publicat în Journal of Oral Rehabilitation, cei care dorm cu gura deschisă au un nivel al PH-ului de 6.6 (ușor acid).

În cazul anumitor persoane, nivelul PH-ului poate ajunge și la 3.6, ceea ce sugerează o aciditate foarte crescută care determină eroziunea smalțului dentar, fiind similară cu aciditatea produsă de consumul unei suc de portocale, consumat înainte de culcare.

„Acesta este primul studiu care monitorizează schimbările PH-ului la nivel oral, la indivizi sănătoși, iar concluziile acestui studiu susțin ideea că respirația cu gura deschisă poate reprezenta un factor care determină afecțiuni stomatologice precum eroziunea smalțului dentar și cariile dentare”, a afirmat Joanne Choi, cercetător în domeniul somnului la Universitatea Otago din Noua Zeelandă.

Sursa: DAILYMAIL.CO.UK

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,