Este guma de mestecat bună pentru dinții mei?

28 Noi 2014
Este guma de mestecat bună pentru dinții mei?

Este guma de mestecat bună pentru dinții mei?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Guma de mestecat fără zahăr este bună pentru sănătatea dinților, deoarece mestecatul ei previne apariția cariilor, însă cu anumite observații.

Bacteriile se hrănesc cu resturile de alimente rămase pe dinți după masă, uneori chiar și după un spălat pe dinți mai superficial. Ele metabolizează zaharurile și produc acizi, care, în timp atacă smalțul dinților, ceea ce duce la apariția cariilor.

Utilizarea gumei de mestecat fără zahăr, dislocă alimentele rămase pe dinți și crește fluxul de salivă, o barieră de protecție naturală pentru dinți.

Cu toate acestea, în situația în care aveți dureri la nivelul maxilarului, guma de mestecat nu este recomandată. De asemenea, există sortimente de gumă de mestecat ce conțin îndulcitori (nu zahăr), al căror consum poate duce la balonare, diaree sau flatulență. În situația în care aveți unul din simptomele de mai sus, este de preferat să renunțați la mestecarea gumei.

Trebuie reținut că, mestecatul gumei mai mult de 20 – 30 minute după masă, zi de zi, poate duce la apariția gastritei. Aceasta deoarece mestecatul stimulează secretarea sucului gastric în stomac, care conține și acid clorhidric.

În concluzie, mestecatul gumei fără zahăr timp de 15 – 20 minute după masă, ajută la curățarea dinților și poate preveni apariția cariilor. Mare atenție însă: guma de mestecat nu substituie periajul dentar și folosirea aței dentare în menținerea igienei cavității bucale.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , ,