Este indicat să merg la stomatolog în timpul sarcinii?

29 Sep 2015
Este indicat să merg la stomatolog în timpul sarcinii?

Este indicat să merg la stomatolog în timpul sarcinii?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente, Mămici și viitoare mămici, Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Multe viitoare mămici se întreabă în timpul sarcinii dacă este indicat sau nu să meargă la cabinetul stomatologic pentru consult. Fie că este un consult de rutină, o ședință de detartraj sau o obturație de canal, în anumite cazuri, există îngrijorarea că fătul poate fi expus unor substanțe sau radiații care îi pot afecta sănătatea.

Acest articol are drept scop clarificarea acestor supoziții și explicarea motivului pentru care femeile însărcinate trebuie să viziteze cabinetul stomatologic.

Controlul stomatologic în timpul sarcinii este sigur și important pentru sănătatea dentară a viitoarei mame. Perioada maternității poate ridica anumite probleme de sănătate dentară, care trebuie supravegheate de medicul stomatolog.

Când îl informez pe medicul stomatolog că sunt însărcinată?

Chiar dacă nu sunteți încă însărcinată și intenționați să aveți un copil în perioada următoare, spuneți-i medicului stomatolog. Acesta va ști astfel ce tratamente să vă recomande, dacă se impune acest lucru. De asemenea, dacă sunteți însărcinată și trebuie să vă programați pentru un consult stomatologic, informați echipa cabinetului de acest lucru și precizați și în ce lună de sarcină sunteți. Nu uitați să îi spuneți stomatologului și despre medicamentele pe care le luați în această perioadă (dacă urmați un tratament). Medicul stomatolog trebuie să știe și dacă medicul care vă supraveghează sarcina a catalogat-o drept o sarcină cu risc crescut sau dacă aveți anumite condiții medicale care este posibil să impună amânarea anumitor tratamente stomatologice până după naștere.

Cum afectează sarcina sănătatea orală?

Chiar dacă pentru multe femei perioada de nouă luni de sarcină nu afectează în nici un fel sănătatea dentară, pentru altele pot apărea o serie de probleme, fie datorită agravării anumitor afecțiuni fie datorită apariției altora noi. Din acest motiv se impun vizitele la stomatolog, pentru detectarea acestor probleme și supravegherea / tratarea.

Iată o serie de probleme cu care o viitoare mămică se poate confrunta în perioada sarcinii:

Gingivita

Sănătatea orală poate fi afectată de modificările hormonale pe care femeile le vor întâmpina în perioada sarcinii. Gingivita în timpul sarcinii este una dintre probleme – aceasta duce la inflamarea gingiilor. Gingiile pot sângera mult mai ușor în această perioadă în timpul spălatului pe dinți sau a utilizării aței dentare. Netratată, gingivita poate duce la complicații serioase pentru dantură. Medicul stomatolog vă va ajuta să treceți peste această situație, păstrându-vă sănătatea orală.

Creșterea riscului apariției cariilor dentare

Femeile însărcinate pot fi expuse unui risc mai mare de apariție a cariilor dentare, din anumite motive. Spre exemplu, consumul mai crescut de carbohidrați poate duce la creșterea riscului. Grețurile și vărsăturile matinale vor crește de asemenea riscul dezvoltării cariilor dentare, datorită expuneii smalțului dentar la o cantitate mare de acid digestiv.

În anumite situații, epuizarea fizică sau grețurile pot afecta practica sănătoasă a periajului dentar și a utilizării aței dentare pentru curățarea danturii. Trebuie depuse eforturi pentru menținerea acestei practici. Viitoarele mămici trebuie să știe că neglijarea sănătății dentare în perioada sarcinii a fost asociată cu nașterea prematură și cu alte situații care pot afecta starea de sănătate a fătului.

„Tumori gingivale” în timpul sarcinii

Termenul „tumori gingivale” este impropriu utilizat, deoarece nu descrie o afecțiune oncologică ci un fenomen de creștere a țesutului gingival, în special în al doilea trimestru de sarcină. Această creștere se produce, de regulă, între dinți și are drept principală cauză placa dentară acumulată în exces. Umflăturile sângerează ușor și dispar de regulă de la sine după naștere, dar dacă sunteți îngrijorată de aspectul zâmbetului dumneavoastră, puteți discuta cu medicul stomatolog care va hotărî dacă acestea trebuie înlăturate sau nu.

Medicația pe care medicul stomatolog o recomandă în timpul sarcinii este sigură pentru sănătatea fătului?

Fiți sigură că dacă ați informat dentistul despre sarcină și despre tratamentele pe care le luați deja în această perioadă (dacă este cazul), el va ști ce medicamente să vă recomande în această perioadă, pentru a nu afecta sarcina. Trebuie să știți, de asemenea, că stomatologul nu vă va prescrie un tratament decât în situația în care consideră că acesta se impune. Medicul stomatolog este interesat de sănătatea fătului, de aceea nu ezitați să îl întrebați orice vi se pare neclar în legătură cu tratamentul pe care vi-l recomandă.

Este indicată anestezia locală în timpul procedurii stomatologice dacă sunt însărcinată?

Dacă aveți nevoie de o intervenție stomatologică mai complexă, cum ar fi obturația de canal sau extracția dentară, trebuie să știți că există substanțe pe care medicul stomatolog le poate utiliza și care nu reprezintă riscuri pentru dumneavoastră sau făt.

Există un studiu efectuat în August 2015 și publicat în Journal of the American Dental Association în legătură cu anestezia în timpul sarcinii. Substanța utilizată cu precădere în acest studiu a fost lidocaina. Unui grup de viitoare mămici i s-a administrat lidocaină în timpul procedurii stomatologice, în timp ce un alt grup nu a primit anestezie.

Studiul a concluzionat că nu au fost diferențe între cele două grupuri în ce privește ratele de nașterea prematură, anomalii ale dezvoltării fătului, greutatea la naștere sau pierderea sarcinii.

În concluzie, anestezia mamei în timpul sarcinii nu este contraindicată, dar aceasta se va face cu moderație.

Pot face radiografii dentare în timpul sarcinii?

Este recomandat ca femeile însărcinate să nu fie expuse radiațiilor X, în special în primul trimestru de sarcină. Nivelul de radiație X la care un pacient este expus este mult sub limita de pericol, însă recomandarea evitării expunerii fătului la radiație rămâne în picioare, în special în timpul dezvoltării organelor interne ale acestuia. Dacă totuși apar situații în care acest lucru se impune, medicul stomatolog va decide cum și ce tehnologie se va utiliza pentru obținerea radiografiei dentare astfel încât fătul să fie expus la o doză cât mai mică de radiație.

În concluzie, vizitele la medicul stomatolog în timpul sarcinii sunt indicate pentru menținerea unei sănătăți orale în parametrii optimi pentru viitoarea mămică. Sănătatea bună a mamei înseamnă condiții optime pentru dezvoltarea fătului și este importantă pentru recuperarea de după naștere. Dacă aveți nevoie de un consult stomatologic, nu ezitați și programați-vă chiar astăzi.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,