Fumătorii sunt mai predispuși la obturațiile de canal

12 Iun 2015
Fumătorii sunt mai predispuși la obturațiile de canal

Fumătorii sunt mai predispuși la obturațiile de canal

Publicat în categoria: Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Nu este niciodată plăcut ca stomatologul să vă spună că aveți nevoie de obturație de canal. Există pacienți care s-au dovedit a fi mai predispuși decât alții la probleme stomatologice care duc la necesitatea unei obturații de canal. Dintre aceștia, pacienții fumători își dublează riscul de a ajunge în situația în care au nevoie de procedură, în comparație cu cei nefumători. Aceste concluzii au rezultat în urma unor studii efectuate la Universitatea de Medicină Dentară din Boston (Boston University’s Goldman School of Dental Medicine). Cercetările au ținut seama de sexul pacientului, de cât de mult fumează și de când.

Sunt bărbații mai vulnerabili?

Studiul a revelat că bărbații fumători, indiferent de vârstă, au o sănătate orală mai vulnerabilă decât cea a femeilor: ei vor dezvolta mai ușor carii, boli parodontale sau cancer oral și vor avea mai frecvent nevoie de obturații de canal.
Comparând bărbații fumători cu cei nefumători s-a descoperit că primii riscă de două ori mai mult să fie supuși obturațiilor de canal, decât cei din a doua categorie.

Oare putem utiliza studiul de mai sus pentru a trage concluzia că femeile fumătoare nu trebuie să își facă griji, deoarece statistic sunt mai puțin expuse riscurilor de a avea o obturație de canal? Categoric nu. Femeile riscă să aibă probleme stomatologice serioase datorită fumatului. Aceasta deoarece fumatul afectează sănătatea generală a organismului persoanei, indiferent de sex și reduce capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecțiilor de orice fel.

De ce timpul contează?

Dacă un pacient a început să fumeze de puțin timp, el este supus unui risc mai mic de apariție a problemelor stomatologice – totuși, nu vă gândiți că sunteți în siguranță, dacă vă numărați printre aceștia. Imediat ce vă apucați de fumat, riscul de a dezvolta probleme stomatologice crește cu 20%, față de riscul la care erați expus ca persoană nefumătoare. Fumând o perioadă cuprinsă între 4 și 12 ani, riscul crește de două ori. Cei mai vulnerabili și expuși riscurilor unor probleme de sănătate orală care vor duce la obturații de canal sunt cei care fumează de peste 12 ani: riscul ajunge la 120%, comparat cu riscul nefumătorilor.

Din fericire riscurile pot fi reduse dacă pacientul renunță la fumat. Dacă, spre exemplu, un pacient nu fumează pentru o perioadă de cel puțin nouă ani, riscul de apariție a problemelor stomatologice se reduce atât de mult, încât devine comparabil cu cel al unui nefumător. Timpul, deci, este un factori important de care orice pacient trebuie să țină seama în lupta pentru o viață sănătoasă.

Bazați-vă pe dentistul dumneavoastră

Este important să țineți minte că medicul dentist este singurul care vă poate îndruma pe calea unei bune igiene orale, mai ales dacă sunteți fumător. Mergând regulat la controlul stomatologic, medicul dentist poate să monitorizeze starea sănătății dumneavoastră orale și să intervină cu sfaturi și tratamente, atunci când apar probleme, ajutându-vă să evitați intervenții de tipul obturațiilor de canal.

Totuși, încercați să țineți seama de sfatul cel mai bun care vi se poate da, acela de a renunța complet la fumat. Dacă nu credeți că puteți reuși singur, căutați ajutor specializat.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , ,