Gingivita – cauze și simptome
Publicat în categoria: Afecțiunile gingivale Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent BucureștiGingivita este o afecțiune gingivală, comună și ușoară, care se manifestă prin iritații, roșeață și umflarea (inflamația) gingiilor. Deoarece gingivita poate fi ușoară, este posibil ca pacientul să nu realizeze că suferă de această afecțiune. Este important totuși ca gingivita să fie luată în serios și să fie tratată cu promptitudine. Netratată la timp, gingivita poate duce la afecțiuni gingivale mult mai grave (cum este parodontita) și eventuala pierdere a dinților.
Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară. Obiceiurile sănătoase pentru cavitatea orală, cum ar fi perierea dinților de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare în fiecare zi și prezentarea la controalele stomatologice regulate, vor ajuta la prevenirea gingivitei.
Nerespectarea unei igiene orale riguroase duce la formarea și depunerea pe dinți a plăcii bacteriene – o peliculă fină care conține un număr mare de bacterii. Acestea se hrănesc cu zaharurile din resturile alimentare rămase în cavitatea orală, după mese. Pentru a vă proteja dinții de acțiunea bacteriilor din placa bacteriană, trebuie să vă spălați pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Deoarece placa bacteriană se formează constant, este necesară respectarea zilnică a practicilor sănătoase. În situația în care placa bacteriană rămâne pe dinți mai mult timp, ea se poate întări, formând tartrul. Acesta va reprezenta un scut de protecție pentru bacterii – eficiența spălatului pe dinți scade, iar pacientul va trebui să apeleze la medicul stomatolog pentru un detartraj.
Gingiile sănătoase sunt ferme și au culoarea roz pal. Dacă gingiile sunt „pufoase”, au culoarea roșu întunecat și sângerează cu ușurință, este posibil să aveți gingivită. Deoarece gingivita este rareori dureroasă, puteți avea gingivită chiar fără să știți.
Semnele și simptomele gingivitei includ:
- gingii umflate
- gingii moi („pufoase”)
- retracția gingiilor
- gingiile sângerează ușor în timpul periajului
- respirație urât mirositoare
- modificarea culorii gingiilor de la roz pal la roșu întunecat
Când trebuie să mergeți la dentist?
Cei mai mulți stomatologi recomandă controalele stomatologice regulate pentru a identifica gingivita, cariile dentare și alte afecțiuni stomatologice înainte ca acestea să prezinte simptome și să ducă la probleme mai grave. Dacă observați semne și simptome de gingivită, programați-vă imediat la o consultație stomatologică. Cu cât solicitați mai repede asistență de specialitate, cu atât mai repede veți începe un tratament pentru gingivită, prevenind evoluția acesteia către parodontită.
Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: afecțiuni gingivale, ața dentară, cavitatea orală, consultație stomatologică, control stomatologic, dentist, detartraj, dinți, gingii, gingivită, igiena orală, medic, medic stomatolog, parodontita, perierea dinților, placa bacteriană, respirația urât mirositoare, spălatul pe dinți, stomatolog, tartru, tartrul