Metoda Mentawai de înfrumusețare a dinților

18 Dec 2014
Metoda Mentawai de înfrumusețare a dinților

Metoda Mentawai de înfrumusețare a dinților

Publicat în categoria: Curiozități Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Vă întrebați vreodată până unde ați merge pentru a atinge conceptul de frumusețe dorit? Ați suporta operații estetice sau injecții cu botox pentru a deveni mai frumoasă? În societatea noastră ideea de frumusețe este foarte importantă pentru mulți, și o mare parte a populației este dispusă la sacrificii mari pentru a obține calificativul de „om frumos”.

În aceeași ordine de idei, există în lume societăți cu alte norme referitoare la frumusețea celor care o alcătuiesc. În cultura Mentawai, pentru a ajunge la perfecțiunea frumuseții, femeile trebuie să treacă prin tratamente greu de imaginat în societatea noastră.

Tratamentele de înfrumusețare sunt de fapt ritualuri menite să mulțumească spiritele strămoșilor, în trecut practicate generație de generație pentru fiecare fată fără excepție, înainte de a-și putea găsi un partener și de a se putea căsători. Ritualul constă în ascuțirea dinților cu o daltă și un ciocan, pentru a-i face să arate ca dinții unui pește piranha. După această transformare, fata devine, după standardele Mentawai, întruchiparea perfecțiunii feminine și este pregătită să devină o persoană cu un statut special în societate.

Populația Mentawai trăiește în Insulele Mentawai, Indonezia. Comunitatea numără aproximativ 76 000 de membri și este o comunitate izolată care are propriile reguli și tradiții. Există puțină influență a civilizației în triburile din Mentawai și aceasta se rezumă la tricourile colorate și la țigări. Altfel, băștinașii își cultivă propriile recolte și vânează animalele din pădurile în care locuiesc. Cinstesc spiritele strămoșilor și multe dintre ritualurile lor religioase au menirea de a mulțumi aceste spirite. Parte a acestor ritualuri îl reprezintă și tatuarea bărbaților, pentru a deveni vânători iscusiți și înfrumusețarea femeilor prin ritualul sculptării dinților.

Ritualul ascuțirii dinților fetelor este cerut când acestea împlinesc 13 ani. Șamanul tribului este cel care îndeplinește ritualul și mânuiește dalta și ciocanul pentru remodelarea dinților. Instrumentele folosite sunt destul de primitive. Înainte de eveniment, comunitatea se adună pentru o petrecere mare și pentru a cinsti transformarea fetei. În urma ritualului, fata va avea un alt statut social și va deveni o persoană de cinste în societatea Mentawai.

Ritualul este unul dureros și niciun fel de anestezie nu este folosită. Datorită igienei precare, infecțiile sunt frecvente, iar în urma intervenției smalțul dinților este distrus. În timp, dinții se deteriorează rapid.

În zilele noastre, fetele Mentawai se pot căsători și fără să fi trecut prin ritualul de înfrumusețare, dar nu pot avea un statut deosebit în societatea Mentawai. Multe dintre femeile căsătorite, obligate de soți sau din proprie inițiativă aleg să suporte transformarea fizică pentru a evolua în societate.

În concluzie, se pare că ideea de „frumusețe” are diferite conotații în culturile lumii în ceea ce privește eforturile depuse pentru atingerea perfecțiunii. Și este evident că unii oameni sunt dispuși să suporte orice pentru a atinge idealul de frumusețe al societății în care trăiesc.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , ,