Mirosul de lavandă reduce nivelul de anxietate în timpul vizitei la dentist

17 Iul 2015
Mirosul de lavandă reduce nivelul de anxietate în timpul vizitei la dentist

Mirosul de lavandă reduce nivelul de anxietate în timpul vizitei la dentist

Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie, Știați că..., Teama de stomatolog Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Teama de stomatolog reprezintă una dintre principalele cauze pentru care pacienții ezită să meargă la controlul stomatologic. Vestea bună este că medicii stomatologi au la dispoziție echipamente, substanțe și proceduri prin care fricile pacientului pot dispărea. Stresul pe scaunul de consultație nu este un lucru neplăcut doar pentru dumneavoastră, ci reprezintă o provocare și pentru cei care încearcă să vă trateze. În plus, datorită fricii de medicul stomatolog, procedurile devin mai lungi decât ar fi normal, ceea ce vă poate crea și mai mult disconfort.

Dacă aveți teamă de vizitele la clinica stomatologică pentru consult, trebuie să știți că în zilele noastre există multe proceduri prin care medicul stomatolog vă va ajuta să vă relaxați și să aveți o experiență plăcută în timpul consultației – inhalosedarea, de exemplu.

Există și lucruri pe care dumneavoastră le puteți face, mai ales dacă teama vă împiedică chiar să porniți către clinică, în ziua programării. Trebuie să știți că mirosul de lavandă vă va reduce nivelul de stres înainte de a ajunge la clinică și din timpul în care vă așteptați rândul la consultație.

Lavanda este o plantă cunoscută de mult de civilizația umană și utilizată ca remediu împotriva stresului. Planta mai este folosită și în tratarea insomniei, a depresiei, pentru ușurarea durerilor de cap, etc.

Probabil că ați văzut pe rafturile magazinelor o mulțime de produse care conțin lavandă și care probabil că au un miros plăcut. Totuși, trebuie reținut că lavanda are proprietăți de calmare atunci când este utilizată în aroma-terapie.

Aroma-terapia se face inhalând parfumul de lavandă pentru a obține maximul de beneficii – reducerea stresului și a anxietății. Lavanda este considerată ca fiind cea mai indicată în aceste situații, datorită efectelor sale sedative. Din floarea de lavandă sunt extrase uleiuri esențiale care, mai apoi, sunt inhalate de pacient pentru a se obține efectul dorit. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate astfel încât pacientul nu are nevoie de cantități mari pentru a ajunge la rezultatul așteptat – sunt suficiente doar două – patru picături de ulei în vasul candelei de aroma-terapie.

Când vă gândiți la aroma-terapie, probabil că nu vă imaginați o candelă de aroma-terapie în sala de așteptare a clinicii stomatologice, în timpul în care așteptați să fiți invitat la consultație. Trebuie să știți însă că, în 2008, la King’s College, în Londra, un grup de cercetători a făcut un astfel de studiu. Ei au studiat comportamentul a 170 de pacienți expuși parfumului de lavandă în timp ce își așteptau rândul la consultație și pe cel al altor 170 de pacienți, care nu au fost expuși aromei calmante. Rezultatul a fost evident: pacienții care nu au beneficiat de parfumul de lavandă au experimentat nivele mult mai mari de anxietate, față de cei care au așteptat în camera cu lavandă. Constatările au fost aceleași, indiferent de tipul de tratament pe care pacienții trebuiau să îl primească – un detartraj sau o plombă dentară.

În candela de aroma-terapie pentru experiment au fost utilizate doar 5 picături de ulei esențial de lavandă, în apă fierbinte.

Câteva contraindicații

Utilizarea lavandei în aroma-terapie este considerată, de regulă, ca fiind sigură pentru cei mai mulți adulți. Totuși, există câteva contraindicații: lavanda nu ar trebui utilizată de femeile însărcinate sau cele care alăptează. Chiar dacă efectele secundare sunt rare, există oameni care pot dezvolta o reacție alergică la mirosul de lavandă. Simptomele pot fi: greață, vărsături, dureri de cap sau frisoane.

Datorită efectului relaxant pe care lavanda îl are, această plantă poate interacționa cu medicația care vizează sistemul nervos central. De aceea, în situația în care vă aflați sub un astfel de tratament, discutați cu un medic înainte de a vă expune mirosului de lavandă.

Nu uitați! Discutați cu medicul dumneavoastră stomatolog despre temerile dumneavoastră și fiți cât mai sinceri. El este în măsură să vă ajute și va face tot posibilul să aveți o vizită plăcută la clinica stomatologică, astfel încât, la următoarele consultații să căpătați din ce în ce mai mult curaj.


Dacă nu cunoașteți un stomatolog, faceți-ne o vizită. Specialiștii noștri vă stau la dispoziție. Ne puteți contacta utilizând datele de contact sau vă puteți programa la un consult utilizând formularul de programări on-line.

Vă așteptăm!

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , ,