Parodontita sau boala parodontală

06 Mai 2015
Parodontita sau boala parodontală

Parodontita sau boala parodontală

Publicat în categoria: Afecțiunile gingivale Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Parodontita sau boala parodontală este o afecțiune gingivală serioasă, care duce la distrugerea țesuturilor de susținere a dinților și la pierderea acestora. Parodontita reprezintă o stare evolutivă a gingivitei netratate la timp. Există studii care leagă parodontita de creșterea riscului de atac de cord, accident vascular și alte afecțiuni ce pun viața pacientului în pericol.

Parodontita este o afecțiune comună și reprezintă, de regulă, rezultatul unei igiene orale deficitare. Din acest motiv, parodontita este o afecțiune care poate fi ușor prevenită. Spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare și prezentarea la controalele stomatologice de rutină vor reduce foarte mult riscul apariției parodontitei.

Semnele și simptomele parodontitei pot include:

  • gingii umflate
  • gingii înroșite (roșu aprins spre violet)
  • gingii sensibile la atingere
  • retracția gingivală
  • mărirea spațiilor dintre dinți
  • puroi între dinți și gingii
  • respirație urât mirositoare
  • gust neplăcut în gură
  • dinți care se mișcă

Cauzele apariției bolii parodontale

Lipsa unei igiene dentare adecvate duce la formarea și acumulare plăcii bacteriene pe dinți. În mod normal, spălatul pe dinți de minim două ori pe zi și utilizarea aței dentare măcar o dată pe zi va elimina placa bacteriană depusă în ziua respectivă. Respectarea unei igiene sănătoase, zi de zi și controlul stomatologic de rutină, vor feri pacientul de probleme dentare.

Totuși, în situația în care igiena orală lipsește, placa bacteriană se va acumula pe dinți și în timp se va forma tartrul. Acesta nu mai poate fi înlăturat prin periajul dentar obișnuit și prin utilizarea aței dentare. În această situație se impune o ședință pentru detartraj la cabinetul stomatologic.

Cu cât tartrul și placa bacteriană rămân mai mult timp pe dinți, cu atât apar mai multe probleme stomatologice. La început ele vor irita gingia – apare gingivita, o afecțiune gingivală ușoară. Dacă aceasta nu este tratată la timp, între gingii și dinți apar spații în care se va depune placa bacteriană și tartru. În timp, aceste spații se adâncesc, iar bacteriile acumulate duc la pierderea de țesut moale și țesut osos. Dacă procesul continuă, la un moment dat se va distruge suficient țesut astfel încât dintele nu mai poate fi susținut și este pierdut.

Când trebuie să vă prezentați la stomatolog?

Gingiile sănătoase sunt ferme și au culoarea roz pal. Dacă gingiile dumneavoastră capătă o culoare roșiatică (roșu închis) sunt umflate și sângerează sau observați alte semne și simptome de boală parodontală, mergeți la medicul stomatolog. Cu cât ajungeți mai repede la stomatolog cu atât avansarea bolii parodontale este stopată mai devreme și veți evita probleme stomatologice serioase.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,