Piercingul oral și riscurile asupra sănătății dentare

02 Iul 2015
Piercingul oral și riscurile asupra sănătății dentare

Piercingul oral și riscurile asupra sănătății dentare

Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Piercingurile și tatuajele reprezintă o artă antică de ornamentare a corpului, în scop religios sau pentru îmbunătățirea aspectului exterior. În zilele noastre, acestea reprezintă pentru posesori un mijloc de exprimare artistică a propriei personalități.

Sunt multe persoane care optează pentru un tatuaj sau un piercing, de regulă, din categoriile vârstelor tinere. Există rezultate statistice care atestă că, între piercinguri, primele două poziții le ocupă piercingul de ureche, respectiv, locul doi, piercingul oral. Cei care optează pentru a doua categorie de piercinguri, trebuie să știe care sunt riscurile la care se expun, riscuri referitoare la sănătatea orală.

Piercingul oral poate fi practicat pe limbă, pe obraz sau in buze.

Piercingurile în limbă sunt întâlnite în istorie la Azteci și Maiași, unde aveau scop religios, pentru a-i onora pe zei.
În perioada contemporană, se presupune că primul piercing în limbă a fost executat de un mic studio de piercinguri din California, Statele Unite, în anul 1978. Studioul se numea Gauntlet, iar cei care au primit astfel de bijuterii purtate în limbă, nu erau priviți cu ochi buni de societatea vremii.

Lăsând la o parte concepțiile societății, oricine dorește să își facă un piercing oral, trebuie să știe că există riscuri destul de serioase în legătură cu sănătatea dinților, în timpul purtării bijuteriilor. Este chiar indicat ca doritorul, înainte de a lua o decizie definitivă, să treacă pe la medicul stomatolog și să întrebe în detaliu despre problemele pe care un astfel de piercing le-ar putea provoca danturii.

Unul dintre riscurile purtării bijuteriilor în limbă, de exemplu, este apariția în timp a malocluziei dentare. Aceasta poate fi tratată ulterior, doar prin purtarea de aparat dentar.

Malocluzia dentară este un nume utilizat pentru a defini alinierea proastă a dinților. Purtarea de piercinguri în limbă are cel mai mare grad de risc în dezvoltarea acestei probleme. Posesorii de astfel de piercinguri au uneori obiceiul de a presa cu limba bijuteria pe dinți sau de a o plimba în cavitatea orală, aceasta afectând în timp modul în care dinții sunt aliniați unul în raport cu celălalt pe aceeași arcadă, sau pe ambele arcade.

O altă problemă cu care se poate confrunta un posesor de piercing oral este reprezentată de ciobirea sau fisurarea dinților, datorită, în special, purtării bijuteriilor metalice.

Mai mult decât afectarea zâmbetului posesorului, piercingurile orale cresc și riscurile infecțiilor. În funcție de materialul utilizat pentru confecționarea bijuteriilor, există studii care atestă că, bijuteriile metalice și în special cele din oțel inoxidabil măresc șansele infecțiilor cu stafilococ, spreptococ și pseudomonas.

Rezultatele unui astfel de studiu au fost publicate în revista americană Journal of Adolescent Health. În cadrul studiului, un număr de 68 de femei și 12 bărbați cu vârsta medie de 23 de ani au purtat timp de câte două săptămâni bijuterii din materiale diferite, metalice și nu numai. Bijuteriile au fost analizate în laborator și s-a studiat concentrația de bacterii de pe fiecare în parte – cele mai mari concentrații de bacterii au fost găsite pe bijuteriile din oțel inoxidabil.

În concluzie, piercingul oral introduce în viața posesorului riscul unor afecțiuni dentare specifice de care acesta este încurajat să țină seama înainte de a opta pentru această formă de exprimare. Cei care poartă deja acest tip de bijuterii, sunt sfătuiți să respecte o igienă orală riguroasă, zi de zi, să fie atenți la alimentele pe care le consumă și să respecte cu strictețe un program de vizită la stomatolog. În acest mod problemele stomatologice vor putea fi depistate din timp și corectate înainte să evolueze și să ducă la complicații greu de remediat.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,