Pot să consum bomboane dacă am o coroană sau o punte dentară?

14 Ian 2015
Pot să consum bomboane dacă am o coroană sau o punte dentară?

Pot să consum bomboane dacă am o coroană sau o punte dentară?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Sunt puțini cei care pot rezista tentației de a consuma dulciurile noastre preferate, în special bomboane. Pentru cei care poartă o coroană dentară sau o punte dentară, consumul de astfel de dulciuri este nerecomandat și ar trebui complet evitat.

Pe lângă afectarea sănătății dinților de către acidul rezultat din metabolizarea zahărului de bacterii din cavitatea orală, bomboanele pot cauza anumite probleme de care pacienții cu lucrări dentare ar trebui să se ferească.

Spargerea sau crăparea porțelanului din care sunt alcătuite coroanele sau punțile dentare.
Cele mai des utilizate coroane și punți dentare sunt cele din porțelan. Acestea sunt concepute să reziste la forțele ce apar în dinți în timpul meselor obișnuite. Totuși, anumite tipuri de bomboane, în special dropsurile tari, pot supune coroana dentară la forțe excepționale dacă posesorul încearcă să spargă în dinți și să mestece dropsul. O coroană dentară spartă sau fisurată, va necesita înlocuirea cu o nouă coroană dentară.

Detașarea de dinte a coroanei sau punții dentare.
Bomboanele care se lipesc de dinți, cum sunt de exemplu caramelele, pot cauza desprinderea coroanei sau a punții dentare de dinte, dacă posesorul încearcă să mestece. În acest caz, vizita la medicul stomatolog trebuie să fie urgentă, pentru remedierea situației.

În anumite cazuri, forța de care este nevoie pentru a deschide gura, în timpul mestecării bomboanelor care se lipesc de dinți, poate slăbi legătura dintre coroana sau puntea dentară și adezivul folosit la atașarea de dantură. În această situație, bacteriile pot pătrunde în spațiul creat între dantură și lucrarea dentară, ducând în timp la apariția cariilor. De asemenea, se poate întâmpla ca lucrarea dentară să continuă să se slăbească în timp, la un moment dat separându-se de dantură. Dacă acest lucru se petrece în somn sau în timpul mesei, apare riscul obstrucționării căilor respiratorii sau a fisurării dinților sănătoși.

Dacă totuși tentația dulciurilor este prea mare, este bine să consumați dulciuri moi, nelipicioase. Amintiți-vă întotdeauna să vă spălați pe dinți și să utilizați ața dentară după consumul dulciurilor, mai ales dacă sunteți purtătorul unei punți dentare. Utilizarea aței dentare sub puntea dentară, acolo unde dintele lipsește, va înlătura resturile alimentelor dulci.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , ,