Pulpita – care este diferența între pulpita reversibilă și cea ireversibilă?

12 Feb 2015
Pulpita – care este diferența între pulpita reversibilă și cea ireversibilă?

Pulpita – care este diferența între pulpita reversibilă și cea ireversibilă?

Publicat în categoria: Întrebări frecvente, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Durerile de dinți au cauze variate – pulpita este una dintre ele. Pulpita este o inflamare a pulpei dintelui. Pulpa este țesutul moale din camera pulpară a dintelui și din canalul radicular. Este formată dintr-un țesut conjunctiv lax, bogat în vase de sânge, vase limfatice, fibre conjunctive  și celule. Pulpa prezintă o zonă centrală bogată în elemente vasculare și nervoase (vezi figura 1).

Figura 1

În mod normal, când se produc răni sau lovituri pe corp, zona afectată se înroșește și se umflă (tumefiază). Acesta este un proces care poartă numele de inflamare. Organismul nostru trimite sânge bogat în celule de apărare spre rană astfel încât să poată începe procesul de vindecare. Această abilitate funcționează bine în aproape toate părțile corpului. Totuși, există zone în care acest mecanism nu este indicat să se declanșeze – dinții noștri.

Când pulpa dintelui se inflamează, în interiorul dintelui nu există loc în care aceasta să își poată mări volumul. Se crează presiuni excesive, nocive, care vor acționa negativ asupra tuturor țesuturilor pulpare și în special a receptorilor nervoși din pulpă – la creier se trimit astfel semnale puternice de durere. Inflamația pulpei va mări sensibilitatea dintelui. Situații în care nu ar trebui să simțiți nici o durere la nivelul acestuia, vor aduce senzații de disconfort profund – de exemplu, respirația în aer rece, consumul de băuturi calde sau reci, consumul de alimente.

Dacă pulpa dentară este inflamată, înseamnă că aveți pulpită. Sunt două tipuri de pulpită: pulpită reversibilă și pulpită ireversibilă.

Pulpita reversibilă

Pulpita reversibilă reprezintă o ușoară inflamare a pulpei dintelui. Poate fi cauzată de:

  • carii care nu au atins încă nervul
  • eroziuni la nivelul dintelui care descoperă și expun dentina
  • lucrări stomatologice: plombarea dintelui sau pregătirea (șlefuirea) dintelui pentru o coroană dentară
  • fracturi ale smalțului dintelui care pot duce la expunerea dentinei
  • curățarea dintelui, în special la pacienții cu boală parodontală

Simptomele pulpitei reversibile variază de la nimic la o durere ascuțită la expunerea dinților la stimuli fizici sau chimici care în mod normal nu ar trebui să cauzeze nici o jenă.

Spre deosebire de pulpita ireversibilă, în pulpita reversibilă durerea dispare la scurt timp după ce stimulul care a provocat-o este înlăturat.

Din fericire, pulpita reversibilă poate fi remediată, dacă se descoperă și se înlătură cauza.

Pulpita ireversibilă

Pulpita ireversibilă este o inflamare severă a pulpei dintelui. Ea îi urmează de regulă pulpitei reversibile netratate la timp. Pulpita ireversibilă are drept cauze determinante cele enumerate mai sus (în cazul pulpitei reversibile) la care se adaugă următoarele:

  • înlăturarea unor cantități mari de dentină, în cazul unor carii mari, ajungându-se aproape de pulpă
  • reducerea cantității de sânge care ajunge la pulpa dintelui sau chiar întreruperea circulației sangvine. Aceasta se poate întâmpla în anumite situații în cadrul tratamentului ortodontic, în cazul în care dintele își modifică poziția prea repede pentru vasele de sânge care astfel devin obstrucționate sau în traumatisme mecanice puternice care zdrobesc mănunchiul de capilare care pătrund în dinte pe la vârful rădăcinii.
  • carii foarte adânci care trec prin smalț și dentină și ajung până la pulpa dentară. Se deschide astfel un culoar pentru bacterii, iar acestea vor infecta și inflama pulpa. Cu cât inflamația este mai mare, cu atât se mărește presiunea în interiorul dintelui. Aceasta va acționa pe vasele de sânge, „sugrumându-le” și, prin blocarea aportului de oxigen, substanțe nutritive, factori de apărare și de reparație, ducând la moartea țesutului pulpar.

Simptomele pulpitei ireversibile variază între nimic și durere spontană și îngrozitoare ca intensitate greu de localizat cu precizie și care nu cedează la analgetice deloc sau doar pentru scurte perioade de timp. Dintele devine foarte sensibil la cea mai mică schimbare de temperatură. Dacă durerea nu dispare după zece secunde de la dispariția stimulului, se poate să aveți pulpită ireversibilă.

Odată ce pulpita devine ireversibilă, nu mai există cale de întoarcere. Singurele moduri prin care se poate înlătura durerea, este extragerea de către medicul stomatolog a pulpei, dezinfectarea și umplerea spațiului gol cu un material special (procedură numită și obturație de canal) sau, în cazuri extreme, extracția dintelui cu probleme.

Concluzie

Dacă simțiți durere la nivelul dinților este bine să mergeți la stomatolog pentru un consult. Dacă aveți pulpită reversibilă, atunci este de preferat înlăturarea cauzelor acesteia, înainte să apară pulpita ireversibilă, când se vor impune cu totul alte abordări mai complexe, neconservatoare, pentru rezolvarea situației.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,