Rolul unei diete echilibrate în menținerea sănătății orale

20 Apr 2015
Rolul unei diete echilibrate în menținerea sănătății orale

Rolul unei diete echilibrate în menținerea sănătății orale

Publicat în categoria: Alimentație sănătoasă, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Oricine știe cât de importantă este o dietă echilibrată în menținerea sănătății generale a organismului. Însă obiceiul de a mânca sănătos, are influențe și asupra sănătății orale. O dietă corectă este necesară pentru a avea dinți și gingiile sănătoase. Chiar dacă există persoane care cred că în agitația din zilele noastre este greu să mănânci sănătos, în realitate nu este așa. Pentru a respecta o alimentație corectă și echilibrată nu este nevoie decât de puțin mai multă voință.

O alimentație sănătoasă ajută la întărirea și menținerea sistemului nostru imunitar; aceasta reduce șansele apariției unor afecțiuni la nivelul cavității orale, în special la nivelul gingiilor.

Există alimente și băuturi care ar trebui eliminate pe cât posibil dintr-o dietă sănătoasă, datorită potențialului lor de a afecta sănătatea orală. Dulciurile, de exemplu, se pot lipi de dinți și constituie hrană pentru bacteriile producătoare de acizi care atacă smalțul dinților. Băuturile acidulate pot, de asemenea, să afecteze smalțul dinților și să ducă în timp la apariția cariilor dentare.

Este de asemenea important să mâncăm regulat. Există studii care au arătat că sănătatea orală este afectată de frecvența meselor. Gustările dese sau consumul frecvent de dulciuri crește activitatea bacteriilor din cavitatea orală; aceasta înseamnă creșterea cantității de acid eliberat de aceste bacterii – apariția cariilor dentare devine foarte probabilă în perioada următoare. Saliva poate ajuta la neutralizarea acizilor din cavitatea orală, deci, este mai indicat să se renunțe la gustările dese și să se respecte o oră fixă de masă. În timpul alimentației cantitatea de salivă secretată crește, iar dantura este mai bine protejată de acțiunea bacteriilor. Nu uitați de spălatul pe dinți după masă. Dacă aveți un prânz la serviciu și spălatul pe dinți nu este posibil, nu uitați să consumați apă – fluxul de apă va ajuta la înlăturarea resturilor alimentare din cavitatea orală. În orice situație, alături de dieta sănătoasă din fiecare zi, trebuie respectat cu strictețe și un program al spălatului pe dinți. În acest fel veți înlătura placa bacteriană de pe dinți. Faceți acest lucru de două ori pe zi, periind dinții timp de două minute la fiecare spălare. Nu trebuie neglijată nici utilizarea aței dentare, în fiecare zi, pentru înlăturarea resturilor alimentare din spațiile greu accesibile dintre dinți.

În concluzie, citind acest articol trebuie să realizați că sănătatea este importantă și, pentru menținerea ei în parametrii optimi, nu este nevoie de un efort mare. Efortul este mic, dacă se face zi de zi, atât pentru o alimentație sănătoasă, cât și pentru întreținerea igienei orale. Alături de acestea, adăugați și vizitele regulate la clinica stomatologică pentru control. Medicul stomatolog este în măsură să vă ajute să ajustați obiceiurile dumneavoastră sănătoase pentru a obține maximul de beneficii. Tot el poate identifica o afecțiune în stadiu incipient, când este foarte ușor de tratat, fără disconfort și fără cheltuieli financiare mari. Cu un minim efort distribuit pe fiecare zi, veți evita multe neplăceri viitoare, veți economisi bani și veți avea un zâmbet de invidiat.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,