Sarcina și sănătatea orală

14 Ian 2015
Sarcina și sănătatea orală

Sarcina și sănătatea orală

Publicat în categoria: Întrebări frecvente, Mămici și viitoare mămici Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

În timpul sarcinii, viitoarea mamă trebuie să acorde o grijă deosebită întregului corp. Aceasta include și o atenție specială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Datorită modificărilor hormonale care se petrec în corpul viitoarei mame crește riscul apariției afecțiunilor gingivale.

Fiți sigură că aveți o bună igienă orală și că vă spălați pe dinți și folosiți ața dentară în fiecare zi, fără excepție. Această rutină zilnică, la care se adaugă o dietă echilibrată și vizite regulate la stomatolog, vă va ajuta să evitați atât problemele dumneavoastră dentare cât și pe cele ale copilului care se va naște.

Cum îmi afectează sarcina dantura și gingiile?
În perioada sarcinii vor avea loc modificări hormonale în corpul dumneavoastră, modificări ce cresc riscurile apariției afecțiunilor gingivale. Gingiile dumneavoastră pot deveni mai sensibile la placa bacteriană – pelicula lipicioasă de bacterii care se formează constant pe dinți. Mai mult, dacă aveți deja semne de afectare a gingiilor, acestea se vor accentua în timpul sarcinii. Din acest motiv se impune o rutină zilnică riguroasă a spălatului pe dinți și a utilizării aței dentare – pentru a îndepărta regulat placa bacteriană.

Cum apar afecțiunile gingivale?
Placa bacteriană este una dintre cauzele principale ale afecțiunilor gingivale. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată, se va acumula pe dinți și pe gingii, ceea ce poate duce la apariția gingivitei – primul pas spre bolile gingivale. Dacă este ignorată, gingivita poate avansa și poate duce la afecțiuni mai serioase ale gingiilor – parodontită. În această situație, gingiile și oasele care susțin dinții sunt afectate ireversibil.

Cum știu că am gingiile afectate?
Aproximativ 70% dintre femei vor dezvolta o formă de boală gingivală în timpul sarcinii. Este important să urmăriți următoarele simptome:

  • gingii sensibile, umflate sau roșii
  • gingii care sângerează în timpul spălatului pe dinți sau a utilizării aței dentare
  • respirație urât mirositoare persistentă
  • gust ciudat și persistent

Dacă credeți că aveți o formă de boală gingivală, prezentați-vă cât mai repede la medicul stomatolog pentru un consult stomatologic. Dacă afecțiunea gingivală este descoperită la timp, aceasta poate fi controlată și tratată, înainte să ajungă să producă efecte permanente.

Există un risc mai mare de apariție a cariilor dentare în timpul sarcinii?
Pe scurt: da. Sarcina poate crește consumul de alimente care conțin zahăr, care are ca efect creșterea riscului de apariție a cariilor dentare.

Ar trebui să informez medicul stomatolog că sunt însărcinată?
Chiar dacă aveți doar o bănuială că ați putea fi însărcinată, spuneți-i medicului dentist. Chiar dacă nu sunteți sigură încă, este bine să nu fiți expusă la radiații X, în eventualitatea că bănuiala dumneavoastră se confirmă – este recomandat ca femeile însărcinate să nu încaseze nici o doză de radiație X.

Vă recomandăm să îi spuneți medicului stomatolog dacă intenționați să rămâneți însărcinată: cunoscând acest detaliu, medicul stomatolog va putea să decidă dacă veți fi expusă la radiație X în caz de necesitate sau ce fel de tratamente vă sunt recomandate în perioada următoare.

Sarcina – o perioadă în care trebuie să fii sănătoasă și fericită!
Ca viitoare mamă, modul în care aveți grijă de sănătatea dumneavoastră are efecte asupra dezvoltării copilului ce urmează să se nască. Pe măsură ce corpul dumneavoastră trece printr-o serie de transformări normale de-a lungul perioadei de sarcină, este important să acordați o atenție deosebită igienei orale. Aceasta vă va feri de problemele care vă pot afecta dantura sau gingiile.

Nu uitați că sarcina este un moment important în viața fiecărei femei și trebuie să vă bucurați de modificările naturale ale corpului dumneavoastră, modificări care vă pregătesc să deveniți mamă. Așa că, radiați de fericire și sănătate cu un zâmbet larg și strălucitor!

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,