Scurtă istorie a periuței de dinți

15 Oct 2014
Scurtă istorie a periuței de dinți

Scurtă istorie a periuței de dinți

Publicat în categoria: Scurte istorii Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Primele unelte de curățat dinții descoperite, datează din anul 3500 – 3000 î.Hr., când babilonienii și egiptenii confecționau periuțe de dinți primitive desfăcând în așchii crenguțe de pomi la un capăt. În jurul anului 1600 î.Hr., chinezii au început să folosească „bețișoare de mestecat”, confecționate din lemn aromat, aceasta cu scopul de a-și împrospăta respirația.

Se crede că primele periuțe de dinți, cu peri de porc, au fost confecționate în China, în secolul al 15-lea. Perii erau atașați de mânere din bambus sau de os. Designul a fost adus și în Europa, unde a fost adaptat la preferințele europenilor, utilizând păr de cal, mult mai moale decât cel de porc. În Europa s-au folosit și pene de pasăre la construcția periuțelor de dinți.

Prima periuță cu un design mai apropiat de cel din zilele noastre a fost concepută de William Addis, în Anglia, în jurul anului 1780. Periuța avea un mâner din os de vită, iar perii erau peri de porc. În 1884 a apărut periuța de dinți cu trei rânduri de peri.

Părul de animale și alte materiale naturale au fost esențiale în confecționarea periuțelor de dinți până la inventarea nylon-ului, de către Du Pont. Odată cu apariția acestui nou material, a început dezvoltarea periuței de dinți moderne în 1938. În anul 1950 producătorii se axaseră deja pe fabricarea periuțelor de dinți din nylon, cu peri moi, preferate de cumpărători. Prima periuță de dinți electrică a fost construită în 1934 în Elveția, numită Broxodent.

În zilele noastre, există o mare varietate de periuțe de dinți, atât periuțe de dinți electrice cât și manuale. Mânerele acestora se fabrică în general din plastic, iar perii din nylon. Periuțele de dinți sunt proiectate în urma cercetărilor științifice amănunțite pentru a răspunde cât mai bine nevoilor celor care le utilizează.

Periuțele din plastic constituie totuși o sursă de poluare, astfel că, în dorința de a reduce impactul acestora asupra mediului, unii producători au început să utilizeze materiale biodegradabile la fabricarea periuțelor de dinți.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , ,