Seniorii – predispuși la apariția cariilor dentare

15 Mai 2015
Seniorii – predispuși la apariția cariilor dentare

Seniorii – predispuși la apariția cariilor dentare

Publicat în categoria: Cariile dentare, Seniori, Sfaturi în stomatologie, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Există credința că cei mai predispuși la apariția cariilor dentare sunt copiii și adolescenții. Studiile recente demonstrează că adevărul nu este acesta. S-a demonstrat că pacienții cu vârste înaintate au mai multe carii decât cei tineri. În prezent, copiii și seniorii sunt cele două categorii de vârstă predispuse apariției cariilor dentare.

Odată cu trecerea timpului și avansarea procesului de îmbătrânire, suntem expuși unui risc din ce în ce mai mare de apariție a problemelor stomatologice – subțierea smalțului dinților, retracția gingivală și pierderea de țesut osos la nivelul maxilarelor sunt semne clare prin care îmbătrânirea se manifestă și la nivelul cavității orale.

Din nefericire, îmbătrânirea reduce potențialul de refacere al dinților. Există mai mulți factori care cresc riscurile apariției cariilor dentare la pacienții în vârstă:

Artrita. Seniorii care suferă de artrită au dificultăți în a-și asigura o igienă dentară corespunzătoare, datorită dificultății cu care pot utiliza periuța de dinți sau ața dentară. În consecință, o igienă dentară precară va duce în timp la apariția problemelor stomatologice.

Bolile gingiilor. Peste 90% dintre pacienții seniori se confruntă cu retracția gingivală – rădăcina dinților este expusă la aceleași probleme stomatologice care apar la nivelul coroanei dentare. Caria la nivelul rădăcinii dinților reprezintă o problemă frecventă la pacienții în vârstă.

Gura uscată. Scăderea cantității de salivă secretată se produce de regulă în situația în care pacientul trebuie să ia anumite medicamente. Cum seniorii trebuie să respecte anumite tratamente medicamentoase, ei sunt privați de o barieră naturală de apărare a dinților împotriva cariilor dentare. Saliva ajută la curățarea resturilor de alimente dintre dinți și menține un anumit pH la nivelul cavității orale. Scăderea cantității secretate mărește riscul apariției cariilor dentare.

Dieta. Odată cu avansarea în vârstă, seniorii își pot modifica obiceiurile culinare. De regulă ei preferă alimentele mai moi – o parte dintre acestea nu au elementele necesare menținerii unei danturi sănătoase. De asemenea, dacă merg pe o dietă bogată în carbohidrați și alte zaharuri, seniorii se vor expune cariilor dentare.

Posibilități financiare limitate. Seniorii se bazează de cele mai multe ori doar pe un venit fix lunar, care de cele mai multe ori abia acoperă necesitățile de zi cu zi ale acestora. De aceea, mulți nu își permit să acopere cheltuielile legate de menținerea sănătății lor orale și ajung să o neglijeze.

Există însă anumite practici care îi pot feri pe seniori de problemele stomatologice, sau cel puțin le pot scădea mult șansele să dezvolte carii dentare. Dintre acestea, prima pe listă este dieta săracă în zaharuri și bogată în calciu. Dacă aveți senzația de uscăciune a gurii, încercați să compensați prin consumul constant de apă sau stimulați secreția de salivă folosind gumă de mestecat fără zahăr. Atenție însă: nu mestecați gumă perioade lungi de timp. Veți stimula și secreția de acizi digestivi, care pot duce la gastrite. Pentru igiena dentară, utilizați pastă de dinți cu fluor sau apă de gură. Este bine să cereți sfatul unui medic stomatolog – el este în măsură să vă recomande pasta de dinți potrivită situației dumneavoastră.

Seniorii cu probleme articulare pot încerca să înfășoare bandaje în jurul mânerului periuței de dinți pentru a mări secțiunea acestuia. Utilizarea unei periuțe electrice poate fi de asemenea de ajutor în situația în care periuța de dinți manuală este greu de apucat.

Datorită nevoilor speciale ale seniorilor, vizitele regulate la medicul stomatolog sunt necesare. Stomatologul va examina pacientul și va identifica problemele stomatologice din timp, în cazul în care acestea există. Astfel, pacientul este ferit de disconfortul cauzat de avansarea afecțiunilor și de costurile suplimentare pe care tratamentul acestora îl cere, mai ales în stadii avansate.

Nu uitați însă: orice persoană care are dinți naturali este expusă riscului apariției cariilor dentare. Respectarea recomandărilor de mai sus vă va ajuta să reduceți acest risc cât mai mult și să vă bucurați de dinții dumneavoastră naturali cât mai mult timp – poate pentru toată viața.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,