Sensibilitatea dentară pe timpul iernii

25 Ian 2016
Sensibilitatea dentară pe timpul iernii

Sensibilitatea dentară pe timpul iernii

Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Sensibilitatea dentară este o problemă cu care se confruntă multe persoane, mai ales iarna. Sensibilitatea dentară poate avea mai multe cauze, iar expunerea dinților la temperaturi scăzute este una dintre acestea. Când aerul este foarte rece, dinții pot deveni mai sensibili, apărând astfel și durerea. Chiar și încleștarea maxilarului în timpul frigului poate determina dureri dentare și eroziunea smalțului dentar.

Disconfortul apărut odată cu expunerea dinților la frig, nu înseamnă neapărat prezența unei carii dentare. Sensibilitatea dentară poate fi determinată și de alți factori, cum ar fi gingii iritate, rădăcina dintelui expusă, eroziunea smalțului dentar. De asemenea durerea dinților pe timpul iernii poate avea și cauze care nu se află în cavitatea orală, ci la nivelul sinusurilor. În cazul unei inflamații a sinusurilor pot apărea dureri dentare, dinții localizați chiar sub sinusuri fiind predispuși să dea senzația de durere.

În orice situație, dacă sensibilitatea dentară durează mai mult de trei zile, este bine să cereți părerea medicului stomatolog, pentru a descoperi cât mai curând cauza apariției acesteia și pentru a găsi cea mai bună soluție de tratament.

Între timp, încercați să urmați aceste sfaturi pentru ușurarea disconfortului creat de sensibilitatea dentară:

  • Când mergeți prin aer rece, acoperiți-vă gura cu o eșarfă sau un fular; acestea vor încălzi aerul pe care îl respirați.
  • Încercați, pe cât posibil, să respirați pe nas. Când respirați pe gură aerul rece vine în contact direct cu dinți și poate provoca durerea dentară, dacă aveți deja dinți sensibili.
  • Utilizați o pastă dentară pentru dinți sensibili care să reducă disconfortul dat de sensibilitatea dentară.
  • Utilizați o periuță de dinți cu peri moi. Periați dinții cu delicatețe și cu atenție, mai ales la nivelul gingiilor, pentru a nu le răni.
  • Evitați alimentele și băuturile care conțin acid. Acidul exacerbează sensibilitatea dentară, afectând smalțul dentar.
  • Acordați atenție nivelului vitaminei D. Doza necesară de vitamina D este foarte importantă pentru sănătatea dinților și a oaselor, iar soarele vă ajută organismul în producerea vitaminei D. Așadar, pe timpul iernii, când nu vă puteți expune la soare, este necesar să adăugați în dieta dumneavoastră alimente bogate în vitamina D.

Dacă sensibilitatea dentară persistă, nu amânați vizita la clinica stomatologică, pentru un control!

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,