Stomatologie – sfaturi care trebuie și care nu trebuie luate în seamă

30 Iun 2015
Stomatologie – sfaturi care trebuie și care nu trebuie luate în seamă

Stomatologie – sfaturi care trebuie și care nu trebuie luate în seamă

Publicat în categoria: Sfaturi în stomatologie Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Orice om poate admite că se pot găsi o mulțime de motive pentru care să evite vizita la medicul stomatolog. Fiecare dintre noi s-a găsit poate, măcar o dată, în această situație. De multe ori urmăm propriile noastre sfaturi stomatologice, pe care le considerăm în totalitate bune și infailibile pentru a justifica ceea ce știm că de fapt nu este bine. Orice pacient se poate debarasa de acest obicei, în măsura în care adoptă o altă mentalitate în ceea ce privește stomatologul și rolul acestuia în menținerea bunei noastre sănătăți orale. Totuși, pentru că aceasta este mult mai ușor de spus decât de făcut, vă vom ajuta noi să începeți – vom exemplifica modul în care puteți transforma un sfat rău într-unul bun.

 

Sfatul care nu trebuie luat în seamă:
Spălatul pe dinți și utilizarea aței dentare sunt acțiuni suficiente pentru o bună sănătate orală; nu mai este nevoie să merg la un medic stomatolog.

Sfatul care trebuie luat în seamă:
O sănătate orală optimă necesită un efort în echipă. În atribuțiile pacientului intră spălatul pe dinți și utilizarea aței dentare în fiecare zi, precum și vizitele regulate la stomatolog. Atribuțiile medicului stomatolog se rezumă la păstrarea zâmbetului dumneavoastră sănătos și strălucitor, ambele asigurate de o bună sănătate orală.

Spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare măcar o dată pe zi sunt activități esențiale pentru menținerea danturii sănătoase și la adăpost de efectele neplăcute ale activității bacteriilor de la nivelul cavității orale. Totuși, obiceiul acesta singur, nu este de ajuns. Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt necesare din mai multe motive. În primul rând, consultațiile regulate îi dau medicului stomatolog posibilitatea să monitorizeze starea sănătății dumneavoastră orale. Chiar dacă dumneavoastră nu vi se pare nimic în neregulă, puteți avea dinți fisurați, semne de gingivită, tartru în zone greu accesibile pentru periuța de dinți. Medicul stomatolog este în măsură să identifice eventuale probleme, pe care dumneavoastră le-ați trecut cu vederea și să stabilească un tratament pentru remedierea acestora, înainte ca ele să avanseze și să creeze probleme mai mari.

 

Sfatul care nu trebuie luat în seamă:
Dacă nu simt durere, înseamnă că nu am motive să merg la stomatolog.

Sfatul care trebuie luat în seamă:
Nu este bine să așteptați să apară durerea. Prevenția este cheia unei vieți liniștite și fără griji din punct de vedere al sănătății orale și a celei generale.

Doar dacă sunteți medic stomatolog puteți să stabiliți un diagnostic în legătură cu sănătatea dumneavoastră orală. Dacă nu, trebuie să știți că domeniul stomatologiei este vast și de multe ori problemele nu sunt evidente. Din acest motiv au fost dezvoltate tehnologii sofisticate care pot identifica situații potențial periculoase în legătură cu sănătatea orală a pacientului, în stadiu incipient. În acest fel medicul dentist va interveni, iar problemele vor fi remediate înainte să se complice. Nu este niciodată bine ca pacientul să aștepte apariția durerii înainte de a se prezenta la stomatolog. Uneori, poate fi prea târziu, iar zâmbetul dumneavoastă va avea de suferit.

 

Sfatul care nu trebuie luat în seamă:
Sunt foarte ocupat, nu am timp de stomatolog, deci nu voi merge la consultație.

Sfatul care trebuie luat în seamă:
Ruperea din activitățile de birou sau de acasă, timp de câteva ore, de două ori pe an este un efort mic pe care un pacient îl face, comparativ cu avantajele pe care le câștigă pentru sănătatea sa orală.

Orice om poate simți că timpul nu este niciodată de ajuns pentru a se putea ocupa de tot ce este pe ordinea de zi la lucru, în familie sau hobby-urile sale. Este aproape imposibil de conceput ca într-un astfel de program să se mai poată strecura și vizita la stomatolog. Totuși, dacă vă gândiți că este vorba de doar câteva ore la fiecare șase luni, lucrurile nu mai par atât de complicate și greu de îndeplinit. Mai ales că beneficiile câștigate merită acest mic efort. Vizitele regulate la stomatolog vă vor ajuta să evitați probleme serioase cum sunt, de exemplu, afecțiunile gingivale care, netratate, pot afecta starea de sănătate generală.

 

Sfatul care nu trebuie luat în seamă:
Este în regulă să merg la orice medic stomatolog.

Sfatul care trebuie luat în seamă:
Vizita la un medic stomatolog la care vă simțiți confortabil este o prioritate. Un stomatolog bun, va face vizita la clinica stomatologică mai ușoară și vă va da un bun imbold pentru a vă întoarce la următorul consult.

Orice pacient se va simți în siguranță pe mâinile unui dentist care comunică și explică cu răbdare procedurile pe care le va întreprinde. Un confort crescut în timpul consultației înseamnă pentru pacient creșterea șanselor de a reveni la următoarea consultație, peste șase luni.

 

Sfatul care nu trebuie luat în seamă:
Este scump să merg la stomatolog, chiar și la un consult de rutină.

Sfatul care trebuie luat în seamă:
Este bine să vă îngrijiți sănătatea dentară. Veți preveni astfel apariția unor probleme care netratate pot duce la necesitatea unor tratamente costisitoare.

Este adevărat că situația economică actuală poate fi nefavorabilă când vine vorba de anumite cheltuieli, dar, în ceea ce privește sănătatea orală, banii investiți în prevenția problemelor dentare vor duce la economii substanțiale de bani și de timp în viitor. Nu mai vorbim de faptul că vă vor scuti de mult disconfort.

 

În concluzie, dacă sfaturile pe care noi le-am notat cu indicativul „care nu trebuie luate în seamă” erau principalul motiv pentru care ați considerat până acum că puteți neglija mersul la stomatolog, acum cunoașteți și „sfaturile care trebuie luate în seamă” și justificarea necesității respectării lor. Dacă a trecut multă vreme de la ultimul consult stomatologic la care ați fost, este timpul să vă programați la unul chiar azi.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,