Top 9 probleme dentare comune

21 Iul 2015
Top 9 probleme dentare comune

Top 9 probleme dentare comune

Publicat în categoria: Afecțiunile gingivale, Cariile dentare, Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

Probleme dentare stârnesc întotdeauna îngrijorarea celor care se confruntă cu acestea, dar multe dintre ele pot fi prevenite. Periajul dinților, folosirea aței dentare, o dietă sănătoasă și controalele regulate la stomatolog au un rol important în prevenirea problemelor dentare. Am pregătit mai jos o listă cu cele mai întâlnite probleme stomatologice cu care pacienții se prezintă la cabinetele stomatologice.

1. Respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, numită și halitoză , poate fi de-a dreptul jenant. Afecțiuni dentare precum boli ale gingiilor, carii, gură uscată, bacteriile de pe limbă sunt unele dintre problemele dentare care pot provoca respirația urât mirositoare. În aceste situații utilizarea apei de gura pentru a acoperi respirația urât mirositoare va masca temporar mirosul, dar nu va trata cauza apariției acestuia. Dacă suferiți de respirație urât mirositoare cronică, este indicată vizita la medicul dentist pentru a exclude oricare dintre problemele enumerate mai sus.

2. Cariile dentare

Acizii rezultați din metabolizarea zaharurilor/ sau amidonului din alimente de către bacteriile din placa bacteriană care se depune pe dinți atacă smalțul dinților, provocând astfel apariția cariilor dentare. Acestea pot fi prevenite prin periaj regulat, utilizarea aței dentare, controalele la dentist, consumul de alimente sănătoase și evitarea gustărilor și a băuturilor bogate în zaharuri.

3. Afecțiuni parodontale

Afecțunile parodontale (afecțiunile gingivale) reprezintă infecții ale gingiilor , care netratate la timp pot duce la pierderea dinților. De asemenea studiile au arătat că există o legătură între afecțiunile gingivale netratate și riscul apariției unor afecțiuni cardiace. Cele două etape ale afecțiunilor gingivale sunt gingivita și parodontita. Afecțiunile gingivale pot fi prevenite prin periaj regulat, utilizare aței dentare, controale regulate la dentist.

4. Cancerul oral

Cancerul oral este o afecțiune serioasă și mortală, dacă nu este tratată, care afectează milioane de oameni la nivel mondial. Se estimează că în fiecare an, în lume sunt descoperite peste 300 000 de cazuri noi de cancer oral. Această afecțiune gravă are șanse mari de vindecare dacă este descoperită din timp. Controalele regulate la stomatolog vor crește șansele diagnosticării și tratării la timp.

5. Leziunile bucale

Există mai multe tipuri de leziuni bucale, dar cele mai frecvent întâlnite sunt aftele, vezicule la nivelul gurii și al limbii asociate cu febra, herpes, ulcere bucale și infecții fungice.
În cazul în care leziunile bucale nu se vindecă de la sine în cel mult două săptămâni este indicat să faceți o vizită la medicul stomatolog pentru un control.

6. Eroziunea dentară

Eroziunea dentară se referă la pierderea smalțului dinților și este cauzată de acizii care atacă smalțul dentar. Simptomele eroziunii dentare pot varia de la sensibilitate dentară până la probleme mai serioase, precum fisurile / fracturile dentare.

7. Sensibilitate dentară

Sensibilitatea dentară se manifestă prin disconfort sau dureri resimțite la consumul de dulciuri, înghețată, băuturi reci sau fierbinți sau prin dureri ale dinților la aer rece, la periajul dinților, la utilizarea aței dentare.

8. Durerile de dinți și urgențele dentare

Durerile de dinți și urgențele dentare pot provoca suferință și teamă. Pentru mulți, prima vizită la medicul stomatolog vine odată cu prima durere de dinți sau urgență dentară. Spre deosebire de urgențele dentare provocate de accidentări, multe dintre cauzele durerilor de dinți și ale urgențelor dentare ar putea fi evitate prin controale stomatologice regulate și respectarea unor reguli elementare de igienă dentară.

9. Un zâmbet neatrăgător

Deși, în sine, nu reprezintă o problemă dentară, zâmbetul neatrăgător reprezintă motivul pentru care mulți pacienți caută un tratament dentar. Un zâmbet neatrăgător poat să scadă stima de sine a unei persoane. Din fericire, cu ajutorul tehnologiilor actuale, fie că este vorba de albire dentară, îndreptarea dinților cu ajutorul aparatelor dentare, implanturi dentare sau alte metode ce țin de cosmetica dentară, oricine poate avea un zâmbet minunat.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,