Tratamentul durerilor de dinți în vechime

16 Sep 2014
Tratamentul durerilor de dinți în vechime

Tratamentul durerilor de dinți în vechime

Publicat în categoria: Știați că... Publicat de: Clinica Stomatologică ArtDent București

O durere de dinți este o experiență cu adevărat neplăcută. Câteodată durerea de dinți este așa de mare încât am face orice pentru a o opri. Strămoșii noștri nu erau cu nimic mai diferiți, doar că nu aveau aceleași cunoștințe despre dinți, pe care noi le avem astăzi. În consecință, așa cum vă puteți imagina, au găsit tot felul de metode, unele mai ciudate ca altele, pentru a trata durerile de dinți. Multe dintre aceste metode nu aveau însă mai mult efect decât un placebo.

Exista o credință destul de răspândită conform căreia cariile dentare și durerile de dinți erau cauzate de mici viermișori, care își găseau adăpost în dinți. Sumerienii au scris despre acești viermi acum 7000 de ani și nu erau singurii ferm convinși că aveau dreptate. La fel credeau și chinezii, egiptenii, indienii și, din secolul al VIII-lea, europenii.

Metodele folosite pentru a elimina „viermii” din dinți erau destul de complicate. De exemplu, pe o placă de metal se ardeau semințe de plante și ceară de albine, iar fumul rezultat era inhalat de persoana cu dureri de dinți printr-o pâlnie. După afumarea „viermișorului”, pe dinte și în carie se punea o pastă ce conținea semințe de plante pisate. Astfel durerea se reducea pentru o perioadă de timp, datorită efectului antinevralgic al plantelor folosite.

O altă metodă de tratare a durerilor de dinți o reprezenta rostirea unor incantații magice și schimbarea de fluide corporale cu o broască prin salivă, un tratament cu adevărat dezgustător. Există dovezi că unii tămăduitori din acele vremuri recomandau ca tratament sigur iritarea cu un cui a gingiei dintelui, până la sânge, iar apoi înfigerea respectivului cui într-o bârnă de lemn.

Într-adevăr metodele de tratament din vechime pentru durerile de dinți erau foarte complicate și fără rezultate. Cu adevărat suntem avantajați de faptul că în zilele noastre există cunoștințe temeinice despre dantura umană, specialiști stomatologi și clinici stomatologice în care se pot trata o mulțime de afecțiuni ale dinților.

Informațiile conținute în acest articol au scop informațional/educațional general și nu oferă sfaturi medicale individuale. Acest material nu trebuie să înlocuiască sfatul medical profesionist și nu este un substitut pentru diagnostic sau tratament. Nu ignorați sfatul medical profesionist în luarea oricărei decizii ce privește sănătatea dumneavoastră. Dacă aveți o problemă medicală specifică trebuie să consultați un medic specialist. Etichete: , , , , ,